-Vi kommer rett fra promotur på Gløshaugen, det er så artig! Vi har prøvd å få ingeniørene til å danse, ler Marit Landsem, prosjektleder for MiniUKA og styrer for SiT-Barn Moholt.

Det er ikke mange festivaler som har sitt fokus på barn i alderen 0-6 år og Landsem gleder seg til å åpne portene for byens barnehagebarn i dag klokka 11.00. Her skal det virkelig festes, skapes, lekes, danses og synges!

I år feirer nemlig MiniUKA 10 årsjubileum, og festivalen er fruktene av et samarbeid med SiT- Bolig og foreldre. Personalets ressurser og interessefelt ble kartlagt slik at de fikk utnyttet seg av alles kreative evner. De visste at personalet satt på store kreative ressurser, men det skulle vise seg at foreldregruppa overrasket veldig. Og til sammen klarte de å få på beina det som skulle bli den første MiniUKA. De fant ut at det var naturlig, som stundentbarnehage, å samarbeide med byens studenter og tok kontakt med de på UKA. De ble kjempegira da de hørte om forslaget og så ble MiniUKA til. Siden da har de jobbet med å sette opp denne festivalen, annet hvert år samtidig med UKA, i tillegg til vanlig barnehagedrift.

Marit Landsem, prosjektleder for MiniUKA og styrer for SiT-Barn Moholt.

Skal være gratis

Landsem forteller at det et par punkter de legger ekstra vekt på når de planlegger festival:

– Det er noen ting som er viktige for oss. Festivalen skal være gratis for de som deltar, den skal være basert på frivillighet som er vanlig i studentkulturen og vi vil ha fokus på gjenbruk og bærekraft. Og ikke minst det sosiale!

For alle foreldrene til barna i barnehagen er studenter. Ikke bare fra Norge, men fra hele verden. Og dette samarbeidet gjør at de lettere blir kjent med hverandre. Samtidig er barnehagebarna aktivt med i forberedelsene til festivalen. De lager dekor til området og øver på Habibi-sangen og MiniUKA-dansen. Disse to er faste innslag på alle festivalene, og Habibi, festivalmaskoten, er kjent hos alle barna. Han blir ofte med på promoeventene til stor begeistring for store og små. «Dronninga» er også en figur man møter på på festivalområdet, og alle disse faste innslagene er med på å gi MiniUKA status som en veletablert festival her i byen. Som Habibi-sangen og MiniUKA dansen er alt på festivalen «hjemmesnekret». Målet er å få det inn i barnehagedriften og så dele det med andre.

Klaus Sonstad

Gjenbruk og bærekraft er allerede godt etablert i barnehagedriften og noe de tar med seg inn i festivalen. Tidligere har de hatt lyd- og sanse-installasjoner laget kun av gjenbruksmaterialer, snekret sammen av foreldre og frivillige. Det har også blitt dannet et foreldreband som skal underholde på festivalen, og barnehagen stiller med instrumenter og øvingslokaler i forkant.

Det er flere kjente navn som har vært med og bidratt med underholdning på MiniUKA, og i år er inget unntak. Klaus Sonstad har et nytt album på vei, og selv om han selvfølgelig vil by på en del godbiter fra sin Spellemann-nominerte debut-cd, er han kjempe klar og superspent på å fremføre det ferske materialet for festivalens unge publikum!

Mikkel Gaup

Landsem sa hun fikk seg en god overraskelse når de fikk en telefon fra Mikkel Gaup her om dagen. I 2017 feiret Trondheim «Tråante 2017», og MiniUKA inviterte Mikkel Gaup, nord-samisk skuespiller, til festivalen for å fortelle samiske eventyr og ha joikeverksted.

– Han ringte og sa at dette var den beste festivalen han hadde vært med på, og at han ville være med i år også! Så vi fikk ryddet plass i planene og plassert ham i årets program.

Til Trondheim24 sier Gaup:

– Trondheim er en storby hvor det bor samiske familier. Det er viktig at vi som jobber med samisk kultur viser litt av den fantastisk historien/kulturen vår til barn og voksne som besøker MiniUKA Så da blir det Samiske eventyr og joikeverksted i år også.

Image with visual paralax effect

Ellers blir det både konserter, dans, kunst og workshops. Klokka 15.30 hver dag inviterer de til familiekonsert. De ulike artistene under årets festival er Mikkel Gaup, SKA-frika og Black Laymen.

På teaterscenen går det tre ulike forestillinger. Én forestilling blir vist tre ganger hver dag, og så bytter de forestilling de ulike dagene. Tirsdag vises «Gul knapp», onsdag «Saft og suse, hun har på truse» og torsdag «Bukkene og Badetrollet». Teaterforestillingene og Mikkel Gaups arrangementer i Mikkelsbua krever påmelding i forkant. Men alt annet er åpent for alle.

Trondheim folkebibliotek deltar med Nerdy Derby en dag, og Lesehjulet med høytlesning i MiniBiblioteket hver dag. AKKS Trondheim stiller med instrumentverksted. Klokken 15.00 hver dag er det «Bli med og syng» på hovedscenen hvor alle som vil kan delta! Tumleplassen er et eget område for barn fra 0-2 år. Der finnes det stellerom, plass til sovevogner og har aktiviteter tilpasset de minste. Og det beste er at her har ingen av de store barna tilgang, så de små kan leke i fred!

Det blir også minimarked med salg av ulike produkter, som blant annet er har lagd på dugnader med foreldre og barn. Pengene fra årets festival, går til årets tv-aksjon for CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.

Så her er det mye moro for byens små beboere!

PS. MiniUKA foregår på Moholt studentby og arrangørene håper så mange som mulig tar turen innom. Alt er gratis!

Tirsdag 17.09 kl. 11-16.30
Onsdag 18.09 kl. 11-16.30
Torsdag 19.09 kl. 11-16.30

Program og mer informasjon her: