Foto: Hanna Fauske

Fabulariums produksjoners barneforestilling «Maneter og planeter» fikk superlativene til å sitte løst hos Klassekampens Amund Grimstad, som fastslo følgende på sin blogg: «Eit audiovisuellt kunstverk» og «en uvanleg vakker og fabulerande reise i fantasien.»

Små barn store spørsmål

I «Maneter og planeter» krasjer en komet med jorda og skaper en sprekk. Vannet siver sakte ut i sprekken og jorda må reddes. Kaptein Nemos oldebarn Rosetta og Jon hopper på kometen og drar ut på en reise for å se om dette kan la seg løse. På reisen opp i verdensrommet møter de både flyvende maneter og sorte hull. Finner de det de trenger for å kunne tette sprekken, og redde kloden? Og hvordan skal de komme seg ned til havbunnen?

Miljøsaken står sterkt i mediene nå, og også den yngre garden viser et sterkt engasjement knyttet til de utfordringene vi nå står ovenfor. Fabularium ønsker å la sitt unge publikum få undre seg over de store spørsmålene i livet.

– Barna får ta del i undringen i forestillingen, og det er utrolig fascinerende å høre alle de kloke og spennende spørsmålene barna stiller seg i møte med verdensrommet: Hvorfor er sola så varm? Hvor stort er egentlig uendelig? Finnes det melk i melkeveien? Og kan man bade i melkeveien? Spørsmålene barna stiller blir en del av forestillingen, slik at hver forestilling blir unik», røper kunstnerisk leder i Fabularium, og regissør, Lene Helland Rønningen.

Image with visual paralax effect

Jon (Sindre Karlsholm) og Rosetta (Siri Schnell Juvik ) drar ut på en reise for å redde jorda i forestillingen «Maneter og planeter» som hadde urpremiere 24 mai på Lokstallen i Stjørdal. 

Et trøndersk topplag av kunstneriske krefter

Med seg har hun en vel sammensatt og kompetent gruppe av aktører; blant annet Hedda- og spellemannsprisvinner Siri Gjære som sammen med den anerkjente Maria Kannegaard har komponert ny musikk for anledningen. De lekne kostymene er det Berit Haltvik With som skal ha æren for, og Andreas Schille har skapt en helt eventyrlig videoscenografi i Eirik Brenne Torsethaugens scenografi og lyssetting. I rollene som Jon og Rosetta Nemo finner vi Sindre Karlsholm og Siri Schnell Juvik.

– Vi har samlet sammen et trøndersk topplag av kunstnere som sammen står bak denne visuelle og musikalske forestillingen, som har blitt en reise inn i fantasien, helt opp til verdensrommet og til de dypeste hav. For oss er det viktig å støtte opp om det trønderske kunst- og kulturliv og bruke de eksepsjonelt gode kreftene vi har her i byen, fortsetter Rønningen.

Trøndersk barneteater i vinden

Fabularium produksjoner er et lite trøndersk produksjonsselskap som har holdt på siden 2014, og dette er kompaniets fjerde forestilling for barn. De holder til sammen med flere andre trønderske scenekunstkompani i en paviljong på Bispehaugen skole . Regissør Rønningen brenner for trøndersk barneteater:

– Trøndersk barneteater er i vinden som aldri før, og vi håper at det trønderske publikum får opp øyne for alt det fine som skjer her i byen og regionen. Det skapes svært mye spennende barneteater av utrolig høy kvalitet av de frie teatergruppene i Trondheim. Dette er forestillinger og grupper som har nasjonal anseelse. Nå håper vi bare at også det trønderske publikum oppdager alt det fine som foregår», sier en stolt og fornøyd Rønningen.

Reisen fortsetter til Ringve Museum

Forestillingen «Maneter og planeter» bygger på både fakta og fabler om planeter og maneter. Fortellingen er blant annet inspirert av flere av Jules Vernes bøker som skildrer fantastiske reiser både over og under vann.

Så om du skulle være liten eller stor, og ha små eller store spørsmål ønsker Fabularium velkommen til en reise som både vil gi svar og nye spørsmål om maneter og planeter.

PS: Forestillingen passer for barn fra seks år og oppover og spilles på Ringve Musikkmuseum lørdag 1. juni og søndag 2. juni kl. 12.00 og 14.00. Billettsalg her