21,5 grader er visst ikke det vi trønder bør skryte av:

– Tallet er høyere, og rekorden ble satt i et år uten tallet 2000 i seg, røper Ragnhild By.

Sammen, under Pantertanter produksjoner, skal de avslutte badesesongen på Sjøbadet med forestillingen «Protokoller og absurde historier fra sjøbadet». Rusten har fått i hende protokoller fra Sjøbadets spede begynnelse og her finner vi informasjon om vær, saltinnhold i sjøen, besøk, maneter, investeringer, ødeleggelser, gjenoppbygging og skiftende bademestre.

Image with visual paralax effect

Eldste av sitt slag

Sjøbadet i Trondheim er i dag den eldste av sitt slag, og har sine røtter tilbake til 1858. Det er åpent hele året for medlemmer, men i perioden 1. juni til 31.august er det åpent for alle gjester, hvis lufttemperaturen er over 15 grader da. Noe som ikke er en selvfølge her i Trondheim. Resten av året kan Sjøbadets medlemmer stupe rett ut i Trondheimsfjorden og så løpe opp og benytte seg av stedets badstu.

Ifølge Rusten fikk Sjøbadet en ny boost etter at de fikk badstuen på plass i september 2018. Da kom det folk uten erfaring med helårsbading før, og Rusten har mange gode historier på lager om nyfrelste isbadere.

– Jeg husker en dag, det sludda skikkelig, og jeg prøvde å lette stemningen ved å spøkefullt si at dette er jo perfekt vær til å bade i sjøen. Da var en fyr som jublet; «Det var jo det jeg sa!» til kona si. Og så hopper de ut i vannet for første gang det året!

Men til tross for dårlig vær, så kommer det hele tiden til nye medlemmer.

– Sjøbadet er jo en skjult perle!

Er mye mer enn et sjøbad

For selv om vi har fått nye gang og sykkelstier fra Brattøra til Ila, så er det fortsatt mange som ikke vet at Sjøbadet eksisterer. Og sjøbadet er jo så mye mer enn bare et sjøbad! I sommersesongen er det åpen kiosk, og dette er ikke første gang Pantertanter arrangerer teater eller events her. Rusten elsker Sjøbadet som arena, og arrangerer siste søndag i måneden, utenfor sommersesongen, Folkebadstu. De har også hatt vinterbadefestival med kåring av beste badelue/-antrekk.

– Så hva er det vi får oppleve under dette historiske foredraget?

-Det blir ikke avanserte dramaturgiske effekter, fastslår Rusten.

Sjøbadets dronning

I tillegg til Rustens historiske foredrag om Trondheim Sjøbads historie, fra 1858 og frem til i dag, får vi i denne forestillingen møte Sjøbadets egen dronning; Maggie Røstad, her i Ragnhild Bys tolkning.

– Maggie var daglig leder på Sjøbadet fra 1984 til 2002, og alt du får høre er korrekte gjengivelser av ting folk har fortalt om henne. Hun var ei fargerik dame med et sterkt eierforhold til badet sitt, og hun skal ha honnør for å holde badet åpnet i sin «regjeringstid». Uten henne og en annen markant sjøbader, Odd Eikrem, ville badet skjebne vært uviss!

– Og så må jeg si; Når det kommer til estetikk i dette historiske foredraget så er jo Maggie en del av det, men også Anders Elsås spiller en viktig rolle. Nettopp for å løfte det fra et historisk foredrag, til noe litt annet.

For når det gjelder lydbildet, har de med seg, på lydinstallasjon faktisk, multikunstneren Anders Elsås. Elsås bruker sine erfaringer fra arbeid i stålindustrien og kobler dette sammen med skulpturkunst og kunnskap om instrumentbygging. Resultatet er en lydinstalasjon som kan stemmes og spilles på, og musikken han skaper er unik og veldig stemningsskapende.

På spørsmål om hvor han finner inspirasjonen fra er svaret kort og enkelt;

– Jeg er som et lekende barn.

– Og hvem passer så dette arrangementet for?

– «Protokoller og absurde historier på Trondheim Sjøbad» vil være av interesse for alle som elsker Trondheim,  Sjøbadet, det være seg medlemmer anno 2019, tidligere brukere, vinterbadere, de som hopper i sjøen kun på solskinnsdager, er jublende besøkende på Folkebadstuen eller bare er nysgjerrig på Trondheim Sjøbads historie.

Til slutt anbefaler Rusten at de som kommer tar med seg varme klær, varm drikke, eventuelt paraply og håndduk (om man vil ta en dukkert).

Og de som lurer på når det egentlig var varmerekord i Trondheimsfjorden, og hva temperaturen var, kommer til å gå hjem fornøyd etter endt forestilling.

Det lover hun, med et lurt smil og glimt i øyet.

Hvor&når:

Trondheim Sjøbad

Torsdag 29. august kl. 1800-2000
Lørdag 31. august kl. 1400-1600
Søndag 1.september kl. 1200-1400

Billetter: 100/80 NOK (betaling på VIPPS eller kontant)