Hovedbilde: Emily Fischbeck Luthentun

Det har blitt tradisjon at Bakklandet fylles med farger, musikk og glede på tampen av sommerferien, og i år er det ikke småtterier som skal spilles i Bakgården: Denne gangen er det en Shakespeare-komedie som står på menyen, heter det i en pressemelding fra Rabarbrateateret.

– Sommer er Rabarbra! Glem ferie i syden og sånt tull. Rabarbrateateret er hjertebarnet mitt, antakelig det viktigste jeg har iverksatt i teatersammenheng så langt. Vi tenker stort og ambisiøst og alt er mulig og får vi det ikke til, så får vi det til læll! Det er det som er Rabarbrateateret.

Konkurranse: Vinn en 3-retter for fire personer på Bakklandets egen gourmetrestaurant Kalas & canasta. Som om ikke det var nok: Vinneren får også fire billetter til sommerens villeste&vakreste teatereventyr i regi av Rabarbrateateret (ordinær pris 375,- pr stk). 

Foto: Vilde Bodsberg

Halvveis ned i rødvinsflaska

Espen Børø er stolt av teatergruppen Rabarbrateateret. Halvveis ned i en rødvinsflaske, som han fortærte med årets regissør Øyvind Brandtzæg i 2010, fant de to ut at de ikke hadde jobbet sammen før, annet enn i amatører sammenheng en gang i tiden. Så det hele startet som en liten tullete «kompis-greie» på Antikvariatet, men skulle vise seg å bli en knall suksess.

Kjøp billetter her

– Så ble vi litt høye i hatten og skulle gjøre en musikal. Og så Shakespeare! Etter kort tid ble det hele en karusell som bare snurret fortere og fortere. Med produsent og folk som jobber med budsjetter og sånn. Det tok skikkelig av. Nå har vi en park i Trondheim oppkalt etter oss. Den så vi vel ikke komme, Øyvind og jeg, og de andre når vi bare ville gjøre en liten greie sammen sommeren 2010. Så jeg tror mange av oss er litt fanget i det, bitt av Rabarbra-basillen.

Rabarbrateateret

Rabarbrateateret er en fri teatergruppe med profesjonelle kunstnere i alle ledd. Folk er kreative og alle bidrar. Marie Lövendahl designer scenografien og Jenny Hilmo Teig syr kostymer i ekte renessansestil. Det blir også komponert egen musikk til stykket – og hjernen bak dette er Øyvind Jo Heimdal Eik. Og med Tor Ivar Hagen på koreografi er pakken komplett. Rabarbrateateret har også med seg et kor bestående av frivillige som dirigeres av Marit Synnøve Ørsjødal Gjeset.

Trettendagskvelden eller Ka Di Vil

Trettendagskvelden eller Ka Di Vil (The Twelfth Night or What You Will) er en av Shakespeares morsomste komediefarser. Stykket er en god gammeldags forvekslingskomedie: rollene gir seg ut for å være noen de ikke er og så går selvfølgelig alt galt.

– Det som er artig er at publikum alltid ligger foran. Og vi har den aller beste oversettelsen som er skrevet, sier regissør Øyvind Brandtzæg og lover derfor lattergaranti på årets oppsetning.

Forestillingen skal spilles på kav Sparbu-mål. Hans Magnus Ystgaard har, på bestilling fra Rabarbrateateret, oversatt stykket til vaskeekte trøndersk, og Shakespeares tekst heves til et nytt nivå gjennom Ystgaards rike og poetiske språk. Det er vel ikke hver dag du hører ord som «poinn», «koinn» og «læll» i et Shakespeare-stykke?

– Denne oversettelsen av Twelfth night er mye morsommere og mer folkelig enn hva som har blitt gjort før, sier Brandtzæg, som mener det også er grunnen til at Rabarbrateateret lyktes så godt med sine to første Shakespeare-oppsetninger: «EnMedtsåmmårnatts-drøm» og «Som Di Synes.»

Teater for folket

Brandtzæg, som først og fremst er skuespiller, har sittet i registolen ved flere anledninger:

– Jeg er kunstnerisk ansvarlig, men gjør overhodet ikke alt arbeidet. Dette er en hyllest til den kollektive skapelsesprosessen. Jeg skal bare rettlede denne gjengen! Rabarbrateateret er ikke så opptatt av å lage nyskapende eller høykulturelt teater. Vi prøver ikke å revolusjonere noe som helst. Vi vil lage teater for folket – teater vi selv kunne ønske å se.

Rabarbrateateret spiller gjerne teater forskjellige steder, men det er en selvfølge at sommerteateret skal spilles i Rabarbraparken!

– Sommerteateret er jo en lokalevent, og er ment for byens befolkning. Jeg håper at alle på Bakklandet og i Trondheim kommer og ser på.

Kjøp billetter her