Krimforfatteren, som for tiden topper Boklista til Bokhandlerforeningen her hjemme med boken «Gullburet», har denne gangen skrevet om hevn. Hun har alltid elsket hevnfortellinger, og når hun nå har skrevet sin egen synes hun romanen lander til riktig tid.

– Jeg tror veldig mye har skjedd siden metoo, det har forandret hvordan vi ser på saker og ting. Hele Dramaten-diskusjonen viser det, sier den svenske krimforfatteren.

Faye heter den nye heltinnen hennes, «et slags bad Ass-alter ego», som skiller seg ganske mye fra den mordgåte-løsende småbarnsmoren og forfatteren Erica i Fjällbacka-serien.

Utviklingen speiler kanskje noe i Läckberg selv?

– Jeg tror jeg er tøffere i dag, og litt mer kynisk, mens Erica er en veldig vennlig og mild sjel, medgir krimforfatteren – og legger til om sin nyeste romanheltinne:

– Hun bryter alle normer for hvordan en kvinne skal være, kvinner får jo ikke oppføre seg på den måten.

Og kanskje er navnet Faye et nikk mot skaperen av «En hunndjevels bekjennelse», Faye Weldon? Läckberg leser i alle fall nevnte roman titt og ofte.

– Jeg har kanskje lest den en gang i året, eller annethvert år. Jeg synes stadig jeg finner nye ting i den ut ifra hvordan mitt eget liv forandrer seg.

Husmorsnusk

Med «Gullburet» har Läckberg skrevet på en annen måte enn hun gjør med krimserien om Erica. Kanskje flørter hun litt med 1980-tallets underholdningsromaner?

For enkelte, som VG sin anmelder, har skiftet falt uheldig ut. Men Läckberg forteller at hun ikke leser de dårlige anmeldelsene, bare de gode tar hun med seg.

Og om stilen hun sverger til denne gangen, tar hun seg ikke nær av sammenligning med underholdningslitteraturen fra 1980-tallet. Hun mener sjangeren ga henne mye leseglede der den bød på sterke kvinner, kvinner som tok igjen – og endatil tok over imperier.

– Men de er borte nå og betraktes med nedlatende blikk fordi det er kvinnelitteratur, sier krimforfatteren.

Har makt

Camilla Läckberg, som er utdannet siviløkonom, har alltid vært involvert i PR-kampanjene for egne bøker. I romanen lar hun Faye lansere parfymen Revenge ved hjelp av sosiale medier og influensere.

For egen del er Camilla Läckberg en instagrammer av rang. Hun har 240.000 følgere og bruker plattformen til å markedsføre seg selv og bøkene sine – og til å komme med synspunkter. Blant annet har hun uttalt seg om stormen som har funnet sted i Stockholms teaterstorstue, Dramaten.

– Den dagen man har makt og ikke er redd for hvordan man skal bruke den, så har man et problem. For meg er det et sunnhetstegn at jeg stadig stiller spørsmål ved hva jeg bruker makten min til. Men jeg ville hatt større problemer med å se barna mine i øynene dersom jeg ikke forsøkte å gjøre noe, sier Läckberg.

«Han liker deg»

I likhet med den kjente krimheltinnen Erica er også den nyslåtte Faye fra Fjällbacka.

Men i sin nye, og etter hvert smått gullkantede hjemmefrue-tilværelse, gjør hun alt for å holde sin fortid skjult: Hun vil ikke at noen skal kjenne til den enkle Matilde, viss voldsomme far kanskje slo i hjel sin kone.

Som leser skjønner man at faren kommer til å tre mer fram i bok nummer to, men i «Gullburet» er det en annen mann Faye konsentrerer hevntankene rundt.

– For meg handler hevn om å ta tilbake makt og slå tilbake. Vi jenter lærer tidlig at vi skal vende det andre kinnet til og være tilgivende og kjærlighetsfulle. Når gutta drar oss i flettene får vi høre at «det betyr bare at han liker deg».

– Jeg synes det kan være veldig terapeutisk å få fantasere om hevn, fastslår krimforfatteren.