Er du blant dem som ikke kan få nok av årets første blomster? Da er tiden inne for å hente inspirasjon fra hager og parker i omegnen. Samtidig kan gå ut i din egen hage og tenke på hvor du gjerne skulle hatt grupper eller tepper av løkblomster. Du kan merke deg områdene, og til høsten kan du plante. Har du ikke hage, kan løkblomstrende krukker ved døren være ditt vårtegn.

I bed eller plen?

Det er nydelig med en plen fylt med løkblomster som snøklokke, krokus og etter hvert scilla og snøstjerne, men du bør vurdere hvordan gressmatten skal brukes, og hvor sent du vil begynne med plenklippingen.

– I plenen passer det godt med små løkblomster som ikke får et veldig stort bladverk etter blomstring, sier Eikemo. – Det er også best med løk som blomstrer tidlig, sånn at både blomstring og nedvisning av bladene er ferdig innen det er på tide å klippe gresset. Det er viktig at bladverket får visne ned. Dette er for at kraften fra planten skal gå tilbake i løken.

Image with visual paralax effect

EN GAMMEL HAGE: I denne blomsterengen har snøklokker, klosterklokker og krokus stått i mange år, etter hvert kommer også påskeliljer og andre løkblomster. Gresset blir ikke klippet før i juni. FOTO: Ingeborg Kringeland Hald /

Et alternativ hvis du klipper gresset tidlig, kan være å plante under busker og trær, eller helt i ytterkant av plenen. Dette gjelder også klosterklokke, spaniablåstjerne og narsiss, som har et kraftig bladverk.

Det kan også være lurt å plante løkblomster ved siden av stauder med et stort bladverk, for eksempel Hosta. Når løkblomstringen er over, vokser staudens bladverk fram og dekker.

Hvilke løkblomster du skal ha i bed sammen med stauder og roser, avhenger litt av type bed. Noen perleblomster gjør seg seg som regel godt. Tulipaner hører hjemme i bed, men de trenger litt mer rom rundt seg. En løkblomst som ikke passer så godt i bedet, er fuglestjerne, fordi blomstene først kommer etter at bladverket har begynt å visne ned. Fuglestjernen er derimot super i utkanten av plenen, og gjerne under busker og trær.

KROKUS: Rett i hælene på snøklokker og klosterklokker kommer krokusene med alle sine farger.
GYLLEN KANT: Tulipanen Gold dust egner seg godt til å drives fram i krukke, men du kan ikke regne med at den kommer igjen året etter. Den blir 45 cm høy og blomstrer i aprill-mai. FOTO: Ingeborg Kringeland Hald /
BLÅSTJERNE: Den lille løkplanten russeblåstjerne kalles ofte Scilla, selv om det vitenskapelige navnet er endret til Othocallis siberica. De blå blomstene gjør mye av seg når den opptrer i store tepper i hager og parker. FOTO: NTB scanpix /

Hvite klokker

Enten du ønsker deg en hel blomstereng eller bare en tue i et bed, er snøklokker nydelig. De er ikke de enkleste løkblomstene å få til, men verdt opptil flere forsøk. For å øke sjansen for blomstring bør du passe på å kjøpe dem inn med det samme de kommer for salg, en gang i august, for disse løkene liker ikke å tørke for lenge.

– Det samme gjelder egentlig for alle små løker, kanskje bortsett fra krokus og perleblomst, forteller gartner i Hageland-kjeden, Else Eikemo. – De små løkene tørker fortere ut enn de store, Det betyr at du bør plante dem med det samme sommeren går over i høst, helst innen september. Men heller ikke for tidlig, for er det for varmt, kan de bli lurt til å tro det er vår, det gjelder alle løker.

Er du heldig, kan du finne pottede snøklokker i blomsterbutikker og hagesentre nå på våren. De er litt mer kostbare, men enklere å få til å komme igjen til neste år.

Det aller beste er kanskje om du kjenner noen som skal dele sine tuer og kan gi deg en jordklump med løker. Hvis du vil forsikre deg om at jordklumpen ikke inneholder snegler eller ugress, tar du løkene ut av jorden og skyller dem, for så å plante ut med det samme. Er det tele i bakken der du vil ha dem, kan du sette dem i en krukke eller annen jord inntil videre.

I KRUKKE: Her er krokus (Crocus sieberi tricolor) plantet i en diger krukke. Planten blir cirka 10 cm høy og blomstrer tidlig på våren.
FOTO: /

Tulipaner

– Tulipaner liker blodmel, det gjør ikke hjortedyr. Så om våren kan du gjerne strø blodmel rundt tulipanene. Jeg bor på landet selv, har mye rådyr i hagen og merker at blodmel hjelper, forteller Eikemo. Også etter blomstring anbefaler hun å tilføre gjødsel.

KAN KOMME IGJEN: Tulipanen Spring Green blir halvmeteren høy og kommer ofte igjen år etter år. Disse blomstrer i en krukke på tredje året. FOTO: / FOTO: Ingeborg Kringeland Hald /

Hagefolk strides ofte om hvorvidt tulipanløkene skal bli stående i jorden eller tas opp etter blomstring. Det finnes til og med spesielle kurver til å sette løkene ned i, noe som gjør det enklere å ta dem opp igjen, slik at de kan ligge og tørke med bladverket på.

– Tulipaner skal helst ha en tørkeperiode, sier gartneren, – og det får de automatisk hvis de står plassert under busker og trær eller et annet sted der jorden er tørr. Hvis ikke bør de tas opp og legges på et tørt sted fram til høsten.

Mange tulipansorter blir i dag dyrket fram for kun å blomstre i én sesong, men fortsatt er det mulig å kjøpe sorter som blomstrer år etter år.

– Om tulipanene kommer igjen, er litt avhengig av forhold og stell, men sortsforskjellene er også viktige. Botaniske tulipaner er for eksempel sikrere, men de har mindre blomster. Den høye Apeldoorn er også en sort som kommer igjen år etter år, tipser Eikemo.

HYGGELIG KURV: Det enkle er ofte det beste. Her har gartner Else Eikemo satt perleblomster i en kurv. Etter avblomstring kan løkene plantes ut i hagen. FOTO: Ingeborg Kringeland Hald /

Løkblomster i krukke

Om våren kjøper mange av oss noen potter med små påskeliljer eller lyseblå perleblomster. Disse og andre pottede løkblomster kan plantes direkte ut i hagen etter at de har gjort jobben sin på trappen eller kjøkkenbordet. Det går også fint å plante løkblomster i krukker selv. Da har du muligheten til å drive dem tidlig fram til blomstring. Du kan dessuten med fordel plante mye tettere i en krukke enn på friland.

– Pass på at krukken har god drenering. Det kan likevel være lurt å sette krukken under tak for å beskytte den mot for mye fuktighet, sier Eikemo. – Husk også at løkene trenger en frostperiode. Etter at de har begynt å spire, må de ha naturlig lys.

Mange lurer på hva de skal gjøre med poser med løk de har glemt å plante, og som plutselig dukker opp nå når hageredskapene finnes fram. Skal man plante dem så snart som mulig, eller vente til høsten? Else Eikemo er sikker i sin sak.

– Plant dem så fort som mulig, sier hun, – ellers kan de bli ødelagt. Blir løken myk, er det bare å kaste den.

Noen vanlige løkblomster

* Snøklokke ( Galanthus ) – herdig til sone H5-7

* Klosterklokke ( Leucojum ) – herdig til sone H6

* Krokus ( Crocus ) – herdig til sone H7

* Perleblomst ( Muscari ) – herdig til sone H6-7

* Russeblåstjerne (Othocallis siberica) – herdig til sone H8

* Spaniablåstjerne (Hyacinthoides hispanica) – herdig til sone H4

* Fuglestjerne ( Ornithogalum ) – herdig til sone H6

* Påskelilje ( Narcissus pseudonarcissus ) – herdig til sone H6

* Pinselilje ( Narcissus poeticus ) – herdig til sone H8

* Spaniablåstjerne ( Hyacinthoides hispanica ) – herdig til sone H6

* Tulipan ( Tulipa ) – herdig til sone H7