Å ha ferie handler om å ta seg tid til å gjøre ting man vanligvis ikke gjør i hverdagen. Du trenger ikke reise hjemmefra for å finne feriefølelsen. Faktisk trenger du ikke ha ferie i det hele tatt! Et par timer fri før etter jobb kan være nok. Her er ti sommeraktiviteter som fint lar seg gjennomføre uten å reise bort.

1. Padletur i gummibåt

FULL FART: Små nedfarter gir mye moro i gummibåt. Her er Synne Baumann og Andrei Faitas på vei utfor. Urda Blichfeldt følger like etter. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix /

Gjør som Christer Magnussen (29) – pump opp gummibåten og inviter med deg vennegjengen på padletur i nærmeste elv, fjord eller innsjø.

– De båtene her kostet 199,- på sportsbutikken, sier han.

I gummibåten har gjengen på sju plass til det viktigste: solbriller, mobiltelefon og litt niste. Planen er å flyte helt ned til fjorden og kose seg videre i strandkanten.

– Det verste som kan skje, er at det går hull i båten, ler Synne Baumann (27) og peker på båten til Robin Magnussen (19) – den har allerede fått hard medfart.

2. Styrketrening i naturen

UTEGYM: Dropp turen på treningsstudioet til fordel for en treningsøkt ute i naturen. FOTO: Shutterstock /

Sett gymmedlemskapet ditt på pause! Om sommeren er naturen det eneste treningssenteret du trenger. En stein, en stokk og litt ulendt terreng gir gode forutsetninger for en real styrkeøkt. Let etter løse gjenstander som kan gi deg den ekstra dytten du trenger for å få fullt utbytte av styrkeøvelsene. Slik får du også satt kreativiteten din på prøve. Ellers er egenvektstrening, power walking og bakkeintervaller eksempler på treningsformer du fint kan gjennomføre utendørs. Ikke glem å tøye ut etterpå – det kjennes ekstra godt i frisk luft!

3. Gå på stolpejakt

STOLPEJEGERE: Stolpejakten er en flott motivasjon for å komme seg ut på tur. Her har Mona Ekeheien (63), Liv Langberg (57) og Geir-Arne Eriksen (39) funnet en ny stolpe å registrere via appen «Stolpejakten». FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix /

Stolpejakten har fått tusenvis av nordmenn opp av sofaen og ut på tur de siste årene. Det lavtersklede aktivitetstilbudet går ut på å lete etter stolper i nærområdet, kategorisert ut fra vanskelighetsgrad. Stolpene finner du via kartbrosjyre eller via kart i mobilappen «Stolpejakten». Flere av dem står i nærheten av kulturminner, hvor du også kan lære deg noe nytt om lokalmiljøet. Stolpejakten krever verken forkunnskaper, stedsans eller god form. Mange av stolpene kan også nås med rullestol, rullator, barnevogn og sykkel.

Hittil i år har over 71.000 stolpeglade registrert seg via appen. Bor det en stolpejeger i deg også? Om du er ivrig nok, kan du havne på topplisten.

4. Lettvint piknik

PIKNIK: Et sommermåltid smaker stort sett alltid bedre ute i det fri. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix /

Et sommermåltid smaker stort sett alltid bedre ute i det fri. Hvorfor ikke ordne i stand en piknik når du likevel skal spise? Med et teppe eller pledd og noe å bære mat- og drikkevarene i, har du i grunnen alt du trenger. Gjør det enkelt: Ta utgangspunkt i det du allerede har i kjøleskapet, eller stikk innom nærmeste matbutikk og handle inn et godt brød, enkelt pålegg og frukt og bær som er i sesong. Eller du kan gjøre det enda enklere: Kjøp take away fra en sjappe i nærheten. Benytt samtidig anledningen til å prøve ut en rett du aldri har smakt før!

Bre teppet ut på nærmeste gressflekk, enten det er i hagen, i parken eller ved vannet, og kos deg med måltidet. Du må gjerne invitere med deg venner og familie – men en alenepiknik er også koselig.

5. Rull fra is til is

FULL FART: Med sparkesykkel, sykkel eller rulleskøyter blir turen fra iskiosk til iskiosk både raskere og morsommere. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix

Sommeren er høysesong for rullende aktiviteter – enten du trives sidelengs på longboard, i full fart på rulleskøyter eller sparkesykkel, eller på tradisjonell sykkel. En slik ekskursjon kan fort bli rene treningsøkta, men ambisjonen med turen trenger ikke være større enn å rulle til nærmeste iskremkiosk – og kanskje videre til enda en etterpå? Ferien er dessuten et godt tidspunkt å prøve noe nytt på, så test gjerne ut en annen type rullende fremkomstmiddel enn du vanligvis bruker. Husk hjelm!

6. Hold en hagefest

HAGEFEST: Det trenger ikke å være mye styr å stelle i stand et hyggelig sommerselskap. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix /

Du trenger ingen spesiell anledning for å stelle i stand til fest. Tillat deg å feire sommeren med et skikkelig hage- eller bakgårdsparty! Med enkle grep kan du legge til rette for at stemningen blir god hele kvelden lang. Gjestene er selvsagt det viktigste, så meld fra om tid og sted så fort du kan. Pynt med blomster og lyslenker (dropp ballonger for miljøets skyld), lag stemning med seilduk fremfor partytelt, legg ut tepper og skap små mingleplasser med ståbord. Litt enkel snacks eller stående buffé er mer enn godt nok, og frukt og smågodt funker fint som dessert. Få en venn med god musikksmak til å lage en spilleliste, og sørg for å ha noen morsomme partyleker på lur. Vanskeligere trenger det ikke være!

7. Spill frisbeegolf

FRISBEEGOLF: Bruk sommeren på å prøve ut en ny og morsom aktivitet. I frisbeegolf er det om å gjøre å få disken i kurven på færrest mulige kast. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Prøv ut en type sport du aldri har vært borti før! Frisbeegolf, for eksempel, er blant verdens raskest voksende idrettsgrener – morsomt, utfordrende og kan spilles både alene og sammen med andre. Frisbeegolf har mange likhetstrekk med vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. I Norge er det mer enn 150 frisbeegolfbaner spredt om i landet.

Har du allerede prøvd frisbeegolf, sa du? Gå for et slag bordtennis, da vel, eller en runde badminton på en vindstille dag. Om du helst sitter stille, kan du hente fram kortstokken eller sjakkbrettet i stedet.

8.Bygg din egen blomsterkasse

Liker du blomster, men mangler de grønne fingrene? En blomsterkasse kan gjøre det enklere å sette i gang med plantingen. Bruk noen timer av sommerdagen på å snekre en egendesignet kasse, som dessuten vil tilføre uteplassen din et personlig preg.

Å bygge en blomsterkasse krever ingen forkunnskaper og er gjennomførbart for alle. Avkapp og plankerester, gaffateip eller spiker kan snekres sammen til de mest kreative blomsterkasser. Hent hammeren og sett i gang! Bruk eventuelt en pallekarm for å minimalisere snekringen.

HAGEDEKOR: Med utgangspunkt i en pallekram er det lett å snekre en egendesignet blomsterkasse. FOTO: Maskot / Maskot

Ta frem fiskestanga!

FISKETUR: Let frem snøret og se om du får napp, enten det er fisk eller krabber du er ute etter. FOTO: Dudarev Mikhail / Shutterstock / NTB scanpix /

Du trenger ikke dra langt for å komme deg ut på fisketur. Kikk i boden etter fiskesnøre, hov, bøtte og fiskestang. Litt kaffe på termosen, så er du klar for å sette kurs mot nærmeste kai, svaberg eller innsjø. Hensikten med fisketuren trenger ikke nødvendigvis være å få fisk på kroken, så lenge du finner fiskeroen ved vannkanten – men skulle du få napp, har du noe ekstra å briljere med når du vender hjem med fangsten. Fiske etter strandkrabber er en populær lavterskelvariant.

Forsiktig, nå, så du ikke hekter deg selv eller andre på kroken.

10. La deg underholde

LESETID: Sett av noen sommertimer til å fullføre boken du aldri rakk å lese ferdig. FOTO: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Når var sist du tok deg tid til å lese en hel roman på én dag? Hva med sist du la et puslespill eller fullførte et kryssord? I en hektisk hverdag er det sjelden man finner roen til å gjøre én ting av gangen. Kanskje er det på tide å lytte ferdig podkasten du var i gang med, eller dedikere en helaften til å se fem dokumentarer etter hverandre. Gjør noe du setter pris på å gjøre til vanlig, men prøv å rette hele oppmerksomheten din mot det! Tips: Om du vil at ferieskuldrene virkelig skal senke seg – ikke henfall til formålsløs telefonscrolling!

Staycation: Ferie uten å reise bort

* Du trenger ikke reise hjemmefra for å komme i feriestemning.

* Staycation , eller holistay , ble et hett begrep i USA sommeren 2008, da finanskrisen med sine skyhøye bensinpriser hindret mange amerikanere i å ta seg råd til å reise bort på ferie.

* En staycation dreier seg om å få best mulig opplevelser ut av sitt eget nærområde.

* Staycation er ingen motsats til ferie, men er det motsatte av turisme, da man har sitt eget hjem som base.

* Flere staycation -entusiaster viser til at dette er en mer miljøvennlig form for ferie, som også kan være mer avstressende enn å reise bort.

* Eksempler på staycation kan være å kjøpe trampoline i stedet for en chartertur, eller å reise på dagsutflukter nær hjemstedet.

Kilder: English Oxford Living Dictionaries , Matt Wixon: The Great American Staycation, CNN.com.

(©NTB)