Innertier for NRK og Adressa!
Det er kanskje symptomatisk at vi vender oss til et idrettsbegrep når vi skal kommentere utnevnelsen av Årets Trønder 2012. Likevel, innertier, betyr at utnevnelsen traff midt i hjertet av studiebyen, forskningsbyen, teknologihovedstaden og næringslivsbyen Trondheim.
Hold deg oppdatert på næringslivet i Trondheim. Følg Næringslivsavisa på Facebook
For det var ikke idrettsheltene eller kulturstjernene våre som vant denne gangen. Det var gründerne Alf Egil Bogen og Vegard Wollan, de som har skapt eventyret Atmel Norway.
6 milliarder i året
Ja, det er nærmest som et eventyr å regne – fra da de i 1995 satte seg på flyet til California, og klarte å overbevise sjefen om at deres teknologi var fremtiden. I dag priser nok Atmel-sjefene og investorene i selskapet seg lykkelig over at de sa ja til de to gründerne fra Trondheim. For i dag omsetter denne delen av Atmel-konsernet for 6 milliarder kroner i året.
Og både Bogen og Wollan har tro på at dette kan bli enda større, at deres chip skal bli størst i verden. Det gleder vi oss til. Vi trøndere liker jo å omgi oss med både verdensmestre og olympiske mestre. Og ikke minst at vi kan skryte av at enda mer elektronikk vil ha ”Trondheim inside”.
Da prisen ble delt ut i Olavshallen, bet jeg meg merke i flere av uttalelsene fra de to gründerne. De snakket om mulighetene vi har i Trondheim. De trakk fram de gode miljøene ved både NTNU og HiST, og de trakk fram betydningen av å ha enkeltpersoner ved disse miljøene – som både er faglige drivere, men som også er opptatt av innovasjon, gründervirksomhet og av å stimulere sine studenter og kolleger til å jobbe videre med sine ideer og realisere disse. Om å skape drømmer, om å gripe dem.
De trakk også fram den spesielle kulturen man finner i norske utviklingsmiljøer; Lagånden, motivasjonen, lysten til å dele kunnskap. Evnen til å stå samlet i både dårlige og gode tider. Dette reflekterer vi kanskje ikke så mye over til daglig, men det er trolig et viktig internasjonalt konkurransefortrinn.
200 arbeidsplasser på Rosten
Derfor er det sikkert også helt utenkelig for Atmel å flytte de 200 arbeidsplassene på Rosten – de er altfor verdifulle der de befinner seg.
Vi har stadig trukket fram at ”Trondheim og Trøndelag trolig bare har ett reelt fortrinn” sammenlignet med andre byer og regioner. Nemlig det internasjonale kunnskaps- og teknologimiljøet vi finner i Trondheim. Som ikke bare dreier seg om Sintef, NTNU og HiST, men også om bedrifter som Statoil, Siemens, Atmel, Kongsberg Seatex… Og mange andre.
Atmel er det nærmeste du kommer et kroneksempel på hvordan vi kan lykkes i Trondheim. Trolig er potensialet stort for å skape enda flere suksesshistorier enn det vi allerede har fått til. Da trenger vi fagmiljøer i verdensklasse, at Sintef og NTNU hevder seg internasjonalt. Da må vi fortsatt være verdens beste studieby, og vi trenger ikke minst forbilder som Alf Egil Bogen og Vegard Wollan slik at vi kan skape drømmer.
For i følge Alf Egil Bogen er det drømmene og visjonene som skaper nye gründere og nye suksesser. Det tror vi på!