– Mathallen kan ligge i kjelleren på Byhaven

Debatt: Mange butikker er allerede på plass, som f.eks delikatesseebutikken Alma Mater, Fersk, ølbutikken Gulating, skriver Svein Otto Nilsen, Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre.

I fjor vinter stengte Mathallen i Trondheim. Butikken og restauranten gikk konkurs, fordi for få kunder la igjen penger. Nå mener Roar Hildonen at det er tid for å prøve på nytt og man må lete etter nye lokaler. Jeg støtter Hildonen i dette og det haster. Det er intet å vente på.

Les mer: Franske fristelser i Byhaven

Offentlige må bidra

Jeg vil som Gruppeleder for Pensjonistpartiet både i Trondheim bystyre og Trøndelag Fylkesting oppfordre til et samarbeid mellom fylket og kommunen for å få etablert en mathall i løpet av høsten. En Mathall er svært viktig både for kommunen og fylket og disse offentlige instanser må bidra i et nytt konsept så langt det er mulig.

I kjelleren i Byhaven ligger alt til rette for en flott matkjeller. Det er et stort areal som kan brukes til dette formålet. Her har man i kjelleren fra før Gulating Ølutsalg og Færsk (Ferskvarebutikk med fisk og kjøtt). Senteret har ellers en rekke nisjebutikker som passer godt inn i et slikt mathallprosjekt med bl.a. Olivenlunden 1830 og Alma Mater med flere.

Trønderske matvarer, restauranter og produkter får stadig større anseelse, og jeg mener det er en god idé å gjøre et nytt forsøk med en mathall i Trondheim og lokalene ligger klare i Byhaven sin underetasje.

Les mer: Ina startet sin egen ferskvaredisk på Byhaven i mangel av slakter i byen

I utgangspunktet skulle man tro at det er et marked for en trøndersk mathall. Flere trønderske produkter har vunnet priser de siste årene. Rørosrein fikk pris for Norges beste kjøttprodukt, og i januar ble Munkeby-osten kåret til Norges beste ost. En rekke lokale produsenter er meget populære og etterspørselen er meget stor.

Synd og skam

At Mathallen måtte stenge etter bare halvannet år, tyder på at det var mer utfordrende å lokke til seg kundene i Trondheim enn man skulle tro.

Les mer: Ølhundene i Gulating på plass i Byhaven

Uansett hvilken løsning man velger, bør verdien for trøndersk matkultur og lokalmat fra regionen stå i sentrum.
En mathall (Matkjeller) i Trondheim kan bli et utstillingsvindu for trøndersk lokalmat. Det ville være synd og skam om den muligheten blir skuslet bort.