Bare det å sende en sms til en kulturkjerring om at hun er sexy kan i dag være nok til å bli dømt fredløs på livstid av Dagsnytt Atten. Men hvor ble det av Handymannen?

– Jeg har lyst på fitta di

Kullbæreren i Strindbergs, Et drømspel, er for alvor på vei ut av scenen i 2018. For når Louise Berg i dag leser sms’ene fra bilselger Truls Olsen om igjen, slår det henne hvor langt unna han var konvensjonene, hvor naturlig, og ubehøvlet han var. – Jeg har lyst på fitta di, kunne han skrive. Men damer vil altså ikke lenger ha den autentiske og indrestyrte mannen; han som har hår på brøstet og kastrerer ungnaut med bare tennene. En teori er altså at Handymannen er selektert  bort i seriemonogamiets kappløp det siste decenniet. Samtidig som færre menn får barn, er det altså et økende antall menn som får flere barnekull.

An-Magritt Jensen, professor i sosiologi ved NTNU, har sammen med forskerkollegaer funnet ut at blant menn født i 1940-1945 var 20 prosent av de med lav utdanning barnløse ved 40 års alder, samtidig som 10 prosent av de med høy utdanning i samme årskull var barnløse.  For de som var født ti år senere var tallene doblet.

Akkurat som i dyreriket

– Utseeendet er ikke prioritet nummer EN, det er det hjernen som er, sier kvinner som bruker spermbanker til å få barn til  den britiske avisa, The Telegraph. Denne tendensen ser ut til å bli forsterket når brøken mellom kvinner og menn forskyves, slik som i Kina som har et kraftig overskudd av gifteklare menn som følge av ett-barns-politikken. Det er antatt at 30 millioner flere kinesiske menn er på jakt etter en kinesisk dame enn omvendt, ifølge BBC. Fordi effekten av ett-barnspolitikken ennå vil holde seg i mange år etter at den er avsluttet, kan man vente at i 20130 vil så mye som en firedel av kinesiske menn i 30 årsalder aldri vil finne en partner å gifte seg med. For det er fortsatt kvinnen som velger om det blir noe av ett forhold eller ikke, akkurat som i dyreriket. Det har gitt opphav til fenomenet, svigermor-økonomi.  Dersom mannen ønsker datterens hånd får han pent bla opp med grunker. I urbane Kina har det ført til temmelige stive huspriser.

Flyktningebølgen

Med flyktningebølgen i 2015, fikk også Europa forskjøvet sin kjønnsbalanse. For migrantene var stort sett unge, gifteklare menn. Det betyr i utgangspunktet at «prisen» på ei dame går opp, og «prisen» på menn tilsvarende ned. Det handler om tilbud og etterspørsel i kjønnsmarkedet som på børsen, slik man erfarte under okkupasjonstiden da kanskje så mange som 20-30 000 tyskerbarn ble unnfanget. Mange av migrantmennene fra Midt-Østen er likevel uomsettbare som annet enn elskere, fordi streng sosial kontroll i miljøet befordrer dem til å gifte seg med sine egne, enten gjennom henteekteskap eller en annen kvinne her til lands som familien har pekt ut.

Innavlsproblematikken er dog ikke bare et tredje-verden-spørsmål. Også middelklassen i moderne land som Norge er preget av den: Jurister gifter  seg med jurister, leger gifter seg med leger og så videre Selv for den progressive Harlem-famillien buttet det i mot da datter Gro presenterte sin kjæreste, Høyremannen Arne Olav Brundtland. Da Gro var ferdig med fadermord-alderen, truet hun ektemann Arne Olav med skilsmisse da han presenterte sine planer om å bli stortingsrepresentant for Høyre i 1981 (Kilde: Dagbladet).Til og med alenemoren Mette Marit fikk på uforklarlig vis pent skaffe seg en mastergrad for å passe inn i kongehuset. Dagens svigersønn er satt under en adskillige kraftigere kulturell skrutvinge!

Mannen som tilfluktsrom

Forfatteren Vigdis Hjorth satte på elegant vis innavlsproblematikken i norsk middelklasse under flomlys nettopp med  boken, Hjulskift. «Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover. Er det så enkelt, så barnslig. Å gjøre det motsatte? Hva er hun ute på? Hun hviler. Fra seg selv, fra arbeidet, fortiden, framtiden, livet sitt. Utsetter det vanskelige, det krevende, har pause, puster ut hos ham. Det løser ikke problemet. Og han vet ikke engang at det er et problem. At hun er utilregnelig i gjernings-øyeblikkene, på flukt, at han er et tilfluktsrom».

Invalid og impotent

Vigdis Hjorth har ganske sikkert kikket skrått inn Lady Chatterlys elskere da hun skrev boken, Hjulskift. Lady Chatterly er i boken gift med en invalid og impotent mann og hennes seksuelle frustrasjon leder henne inn i en affære med en mann fra arbeiderklassen. Romanen ble ikke uventet sensurert av en vantro britisk overklasse, og ble ikke utgitt annet enn i piratversjoner før 1960. Mannen i Vigdis Hjorths, Hjulskift er altså bilselger, Truls Olsen heter han også naturligvis. At Hjorth valgte bilselgeren Truls Olsen til å bestige hovedpersonen, litteraturprofessor Louise Berg, er selvsagt ikke tilfeldig. Også Vigdis Hjorth er ute etter å sjokkere, skape overskrifter og kanskje velte om på våre fordommer slik Ibsen ville det med sine, Gengangere. Så er det likevel noe med at utbredelsen tar livet av moten. Handymannen er ikke lenger like in som han var for ti år siden. Finanskrisen og svigers tok livet av ham.

Ikke like mange orgasmer

For i den nye en svigermor-økonomien som huserer studentlivet, og foreldre med god økonomi finansierer studentleilighet til sitt avkom, er det ikke lenger plass til Truls Olsen. Det vet også den nye Louise Berg. Det betyr ikke at Louise får like mange orgasmer med stud. siv.ing, Frederik Tiedemand som med antagonisten Truls Olsen med hår på brøstet og muskuløse rumpeballer som kan sparke fra når det trengs til.

Men Louise 2018 tenker lenger enn til nesetippen. Omgivelsene og svigers fordommer tok altså Handyman da svigers leste dr. med Kaja Nordengens utmerkede bok, Hjernen er stjernen, om homo habilis som utviklet seg nesten to millioner år før homo sapiens og således er avleggs.

Dersom han ikke gir seg, kan man true ham med #Metoo. At Louise lengter etter nevenyttige Truls Olsen når hun drømmer seg bort på lesesalen på Oslo Met, må vi likevel gode Frederik Tiedemand kunne regne med.

Evig eies kun det tapte.