«Prøv ut hva som skjer når du retter deg opp i ryggen og byr på ditt flotteste smil»

Debatt: Selvledelse handler om å ta ansvar for egen arbeidsdag; ansvar for ditt faglige bidrag, ansvar for motivasjonen og ansvar for din sosiale rolle i teamet.

Jobben må du gjøre selv!

Mange kjenner seg sikkert igjen i følelsen av å vente på noen, eller på noe som må skje, før du selv kommer på banen. Det nye datasystemet som skal komme, den nyansatte vi venter på, hovedkontoret som må beslutte noe eller din leder som må ta grep.

En herlig unnskyldning og hvilepute for å utsette det du kan bidra med. Opplever du det til stadighet, er det på tide å ta action. Du må bli din egen sjef nå!

Her får du noen tips til hvordan du kan starte:

Still klare forventninger til deg selv. Skriv gjerne ned hva du forventer av deg selv i jobben din. Hva er det du skal passe på å få gjort mer av? Hva er det du ikke gjør, som du skal begynne med? Eller er det noe du kan gjøre mindre av, eventuelt slutte med? Kommuniser til andre hva du jobber med å være. Fortell dine kolleger, den som leder deg – og eventuelt dem du leder, hvordan du ønsker å bli oppfattet og hva det er du ønsker å få til.
Fortell deg selv hva du er god til. På fint heter det affirmasjoner – selvbekreftelse funker som ei kule og starter produksjonen av de riktige kjemikaliene i hodet ditt. –”Jeg er flink til å lede meg selv!”

Gi deg selv klare tilbakemeldinger på ting du har gjort. Sett opp pluss og minus på arket. Hva var det som var bra med prestasjonen, hva kunne du gjort annerledes? Her skal du passe på at du enten har like mange punkter på hver side, eller aller helst overvekt på plussiden.

Se deg selv i speilet. Hva er det som skjer med deg når du er i en ressursfull tilstand?

Prøv ut hva som skjer når du retter deg opp i ryggen, ser deg selv rett inn i øynene, knytter nevene, skyter brystet fram – og byr på ditt flotteste smil. Nå er du klar til å være din egen sjef! Aldri gi deg! Det du mest sannsynlig ønsker deg er å få kontroll over dine nære omgivelser.

Det du kan påvirke selv er det lettest å starte med.

Går du på trynet – er det bare å prøve igjen.

Hvis du tenker tilbake på ledere og sjefer du har hatt, vil det sikkert være tilfeller der du både har vært enig, uenig, imponert og frustrert.

Sånn vil det være når du leder deg selv også. Det du skal huske, er at de aller fleste av oss setter pris på ledere som ser oss, hører oss, forstår oss og gir oss følelsen av å være en del av noe større enn oss selv.

En sånn leder kan du være mot deg selv også!