Slik velger du riktig kredittkort for dine behov

forbruker24: I Norge er det rundt 250 forskjellige kredittkort å velge mellom fra forskjellige banker og firma som leverer egne kort. Men hvilke av disse er best for deg og ditt forbruk?

Heldigvis finnes det flere nettsider som tilbyr å sammenligne kredittkort i Norge, men mange er kanskje ikke klar over vilkårene som gjelder på fordelene de får.

Cashback, rabatter og bonuser – hva er forskjellen?

Det finnes flere forskjellige fordeler på kredittkort, og mange lokker med cashback, rabatter og bonuser for at du skal benytte deg av kortet mest mulig.

Cashback fungerer slik at du får trukket fra et visst beløp på neste regning. For eksempel hvis du har 2 % cashback på drivstoff og fyller for 4000 kroner, så får du 80 kroner trukket fra på regningen din.

Rabatter derimot, blir trukket fra kjøpsbeløpet med en gang du handler i en nettbutikk eller forhandler som har avtale med kortutstederen.

Skaffer du deg et kort med bonusfordeler, opptjener du poeng istedenfor penger. Disse poengene kan veksles inn i varer og tjenester som kortutstederne selger.

Et godt eksempel er Bank Norwegians kredittkort hvor du får opptjent alt i fra 1 – 10 prosent av kjøpsbeløpet på alt du handler med kortet. Disse kan du i senere tid bruke på å bestille flybilletter og hotellopphold gjennom Norwegian.

Forsikringer – hva er kriteriene for at disse er gyldige?

Mange kredittkort har forsikringer inkludert i kortet. Men disse er kun gyldige dersom du kjøper varer og tjenester som iverksetter forsikringen. For eksempel er reiseforsikringer kun gyldig dersom du betaler 50 % av reisekostnadene eller mer med kredittkortet.

Men enkelte tilbyr også at du betaler ekstra for at reise-, uhell-  og andre forsikringer skal være inkludert. Fordelen med dette er at du trenger nødvendigvis ikke å kjøpe varer som kortutstederen selger for at forsikringen trer i kraft.

Derfor er det viktig å sammenligne vilkårene i forsikringsavtalen, slik at du ikke havner i en situasjon hvor du ikke får hjelp.

Rentefrie perioder og betalingsutsettelse

Rentenivået på kredittkort i Norge er ganske høy. Betaler du ikke regningene i tide, er det ikke uvanlig å betale 24 % effektiv rente og oppover. Dersom du må utsette betalingen på pengene du låner, bør du sammenligne den effektive renten på kortene.

De fleste kort tilbyr ikke mer enn 30 til 50 dagers rentefri periode. Men det finnes også kort som tilbyr lengre betalingsutsettelse inntil 12 måneder. Kriteriene her er at du må betale et gebyr for denne betalingsutsettelsen, men du slipper påløpne rentekostnader i løpet av denne perioden.

Tenk ut i fra ditt forbruksmønster når du velger kredittkort

Å få bonuser på alt du handler er vel og greit. Men det hjelper lite dersom bonusen du opptjener gjelder for varer og tjenester du ikke har bruk for.

Da kan cashback være en bedre løsning, ettersom du får rabatten direkte fra neste regning. Handler du mye tjenester og varer på nett, er det beste alternativet å velge et kort med faste rabatter på kjente butikker i Norge.