Det fantes en tid før Jonathan Daniel Hamm sjarmerte TV-seere og prisjuryer som den mystisk-elegante reklamehelten Don Draper i «Mad Men».

PS. Se trailer nederst i saken

I dramakomedien «Good Omens», som har premiere på strømmetjenesten Amazon Prime fredag, spiller han selveste Gabriel. Ifølge eget utsagn har Hamm latt seg inspirere av sjefer han hadde i yngre, brattere år.

I showrunner Neil Gaimans univers møter vi nemlig den moderne ekstremutgaven av erkeengelen. Når han dukker opp, høy og mørk, er det ikke fritt for at uroen brer seg blant de underordnede.

– Jeg har hatt dårlige sjefer også som skuespiller, men var først og fremst kelner og bartender i en evighet, sier Hamm til NTB i London.

– Og i den bransjen er det alltid noen som forteller deg hvordan du gjør alt gærent. Jeg har definitivt jobbet for en versjon av idioten som tror han hjelper deg, men som ender med å gjøre alt verre.

Mulig likevel

Handlingen kretser rundt demonen Crowley (David Tennant) og hverdagsengelen Aziraphale (Michael Sheen), som går i usannsynlig forbund for å stanse Apokalypsen. Snart brygger det opp til tidenes oppgjør mellom godt og vondt, der det kan være vanskelig å vite hvem som representerer hvilken leir.

Gaiman publiserte «Good Omens» sammen med sin avdøde fantasy-forfatterkollega Terry Pratchett i 1990. Siden har romanen hatt ord på seg for å være umulig å filmatisere, uten at Hamm lot seg skremme av den grunn.

– Det hjelper at sentrale krefter er involvert i tilpasningen. Vi er heldige som har hatt Neil med oss i alle ledd av prosessen, skryter han med briller på nesa og gråstenk i skjegget.

– Dessuten, selv om den kanskje var «umulig» på 90- og 2000-tallet, befinner vi oss i en ny virkelighet hva gjelder konsumpsjon og produksjon av innhold. I dag kan vi levere det som reelt sett er en seks timers spillefilm. Så er det helt opp til publikum om det vil «bite av» én, tre eller alle seks i slengen

Uendelig historie

– Fungerer historien fortsatt som politisk satire?

– Absolutt, og det er noe Neil snakker mye om. Da den kom ut, var det i fredelige rammer hvor vi offisielt hadde løst de store problemene: Berlin-muren hadde falt, glasnost regjerte, og alle var venner – så hva kunne liksom gå galt? sier Hamm:

– Vel, nå ser vi konturene av en ny kald krig som er like ideologisk, hvor det springende punkt er hvorvidt vi skal stå sammen som én rase eller mot hverandre land mot land. Jeg tror det er derfor stoffet treffer så bra, fordi temaet tilsynelatende er endeløst.

Holder stilen

– Gitt at skikkelsen din er like pen i tøyet, ser du noen paralleller til «Mad Men»?

– Nei, ikke utover at han er stilig og opptatt av hvordan han framstår. Forskjellen er at denne karen ikke kler seg selv – han bare manifesterer seg som perfekt, kontrer Hamm overfor NTB.

– Don Draper var veldig fabrikkert. Det var noe kunstig der – han forestilte noe annet. Men det var fint her i gården å kunne innta dresser som var skreddersydd til meg. Jeg fikk til og med treningsdrakt i kasjmir. Hvem bruker noe sånt? Den er tross alt laget for å kunne svette i.

Fakta om «Good Omens»

* Britisk-amerikansk fantasyserie fra 2019

* Basert på Terry Pratchett og Neil Gaimans bok ved samme navn fra 1990

* Regissert av Douglas Mackinnon

* I rollene: Michael Sheen, David Tennant, Jon Hamm, Adria Arjona, Nick Offerman, Jack Whitehall, Miranda Richardson, m.fl.