Meteorologene oppjusterer Ingunn: Bruk formiddagen til å gjøre deg klar til stormen

ekstremværet: Varselet for ekstremværet Ingunn er oppjustert fordi uværet vil bevege seg lenger nord enn først antatt. Folk blir bedt om å gjøre seg klare til stormen.

Onsdag formiddag ble ekstremvarselet fra Meteorologisk institutt oppjustert. Uværet vil bevege seg lenger nord enn først antatt, og nå antar meteorologene at også Lofoten-områdene vil bli berørt av det verste uværet, ifølge NRK.

Ingunn er ventet å treffe ytre strøk av Møre og Romsdal for fullt ved 12-tiden onsdag ettermiddag før den vil bevege seg nordover. Den er ventet å treffe Lofoten fra klokken 6 til 11 torsdag.

Flere steder er det ventet vindkast på opptil 50 meter per sekund. Folk i disse områdene er nødt til å gjøre seg klare for de voldsomme vindkastene, sier vakthavende meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Bruk formiddagen til å gjør deg klar til stormen, lyder oppfordringen.

HER kan se de siste veimeldingene for Trondheim

HER kan du se pågående strømstanser i Trondheim.

HER kan du se driftsavvik hos AtB

annonse

Kan komme mye lyn

Det ligger også an til å komme en del nedbør sammen med den kraftige vinden. I tillegg er det potensial for en god del lyn, ifølge meteorologen.

– I etterkant av at fronten av uværet treffer, så vil det øke med lyn. Det kommer trolig sent i kveld, og så en ny runde igjen på nattetid eller i morgentimene, sier Skeltved.

– Det er selvsagt vanskelig å forutse lyn og hvor mye det vil bli. Det kan komme et farevarsel om lyn, men det er foreløpig usikkert, sier han.

annonse

– Store konsekvenser

Meteorologene har i forkant gått ut med klare råd til folk om å holde seg innendørs, og i tillegg være forberedt på at det kan komme lengre strømbrudd.

– Ikke utfordre situasjonen. Ta heller de forholdsreglene man kan. Forbered deg som om det blir ille, sier han.

– Vi er veldig sikre på at noen nok vil oppleve store konsekvenser i etterkant av dette været, så alle og enhver bør sikre det man har ansvar for. Pass på deg selv, sier meteorologen.

Oppfordrer til hjemmekontor og stengte skoler

Politiet i Nordland har sendt ut pressemelding for å be innbyggerne om å ta forholdsregler.

– Politiet i Nordland oppfordrer folk til å utvise aktsomhet når man ferdes ute, ved å se opp for løse flygende gjenstander, samt begrense ferdsel i strandsona. Vurder om det er nødvendig å oppholde seg utendørs, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

Politiet er i tett dialog med beredskapsaktørene. De ber folk som har mulighet til det, om å vurdere hjemmekontor. De som kan utsette kjøreturen, bes om å gjøre det.

– I tillegg bør skolene vurdere om elevene kan holdes hjemme på torsdag, skriver politiet.