Slik mekker du den beste veggisburgeren

Digg!: Utvalget av vegetarburgere har vokst kraftig de siste årene, men forskjellene er store når det kommer til både smak og konsistens. Kokebokforfatter Hanne-Lene Dahlgren deler sine beste tilbehørstips.

– Når det kommer til burgere, gjør gjerne tilbehøret hele retten – uavhengig om det er en kjøtt- eller vegetarburger.

Det sier bestselgende kokebokforfatter og vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren. Hun debuterte med en «En skikkelig digg kokebok – Kjøttfri favorittmat» i mars 2019. Boka havnet raskt på bestselgerlisten med over 30.000 solgte eksemplarer. Den er fremdeles Norges mest solgte vegetarkokebok, med oppfølgeren «En skikkelig digg kokebok 2» hakk i hæl.

FARGEFEST: Den soyabaserte burgeren smaker mer likt kjøtt enn burgeren av rødbeter. Allikevel er det ingen tvil om at tilbehøret får størst oppmerksomhet i disse rettene. Foto: Jil Yngland / NTB
ASIATISK VRI: Ifølge kokebokforfatteren gjør gjerne tilbehøret hele retten – iallfall når det er snakk om burgere. Her har hun laget en koreansk agurksalat som gir retten en smak av Asia. Foto: Jil Yngland / NTB
KJAPP TILBEREDNING: Hanne-Lene Dahlgren er opptatt av at vegetarmat skal oppfattes som tilgjengelig for flere. Derfor oppfordrer hun til å gjøre det så enkelt som mulig, og kjøpe ferdige produkter dersom man ikke har tid til å lage alt tilbehøret fra bunnen av. Foto: Jil Yngland / NTB

Med to kokebøker og eget forlag i ryggen har den tidligere salgsanalytikeren opparbeidet seg noen burgerfavoritter. Med utgangspunkt i en rødbeteburger og en soyaburger deler hun her to kreative sammensetninger av tilbehør.

Oppskrift: Soyaburger med koreansk vri

Soyaburger med koreansk vri:

* Burgerbrød

* Aioli

* Soyabasert vegetarburger i glaze (se oppskrift)

* Salatblad

* Koreansk agurksalat (se oppskrift)

* Frisk koriander

* Syltet gulrot (se oppskrift)

* Chilimajones

Varm litt olje i en stekepanne, og stek burgerne etter anvisning på pakken. Krydre med salt og pepper etter smak. Ta burgerne ut av pannen, og ha ingrediensene til glazen i samme panne. La koke i et par minutter, og ha deretter burgerne i pannen igjen. La steke i et par minutter per side. Monter etter eget ønske, og nyt med en gang.

Koreansk agurksalat

*1 agurk

* 1/4 ts salt

* 2 hvitløksfedd revet

* 1/2-1 chili finhakket

*1/2 ss olivenolje

*1/2 ss tamari /soyasaus

*1/2 ss riseddik

*1 ts sesamolje

*1/2 ss sukker

*Saften fra 1/2 lime

Lag skiver av agurken med mandolin eller ostehøvel. Legg i et dørslag, strø over salt og la stå i vasken i rundt 10 minutter så væsken trekkes ut. Rør deretter sammen resten av ingrediensene til salaten, og bland med agurken. Sett kaldt fram til servering.

Syltet gulrot

* 1/2 dl vann

* 1/2 dl riseddik

*1 ss sukker

* 1/2 ts salt

* 2 store gulrøtter, skåret i staver eller tynne skiver

Ha vann, eddik, sukker og salt i en skål, rør sammen med en skje til sukkeret har løst seg opp. Legg deretter i gulrøttene, rør rundt, og la dem stå i minst 20 minutter før servering. Chiliglaze * 1 tommelfingerstor bit ingefær revet * 1 chili finhakket * 2 ss lønnesirup * 2 ss brunt sukker * 3 ss tamari / soyasaus * Saften fra 1/2 lime

Oppskrift: Dobbel rødbeteburger med guacamole

Dobbel rødbeteburger med guacamole

* Burgerbrød

* Aioli

* Salatblad

* Rødbetburgere

* Tzatziki

* Guacamole (se oppskrift)

* Syltet rødløk (se oppskrift)

* Frisk koriander

* Chlimajones

Varm litt olje i en stekepanne, stek burgerne etter anvisning på pakken. Monter etter eget ønske, og nyt med en gang.

Enkel guacamole

* 1 avokado

* Saften fra 1/2 lime

* 2–3 skiver syltede jalapeños eller chili

* 1/4 ts salt

* Litt pepper Syltet rødløk

* 1,5 dl eddik eller eplesidereddik

* 1–2 ss sukker

* 1,5 dl vann

* 1/2 ts salt

* 1–2 rødløk

Kok opp eddik, sukker, vann og salt i en kjele, og fjern fra platen når sukkeret har løst seg opp. Del rødløken først i to gjennom roten. Lag deretter tynne skiver. Jo tynnere, desto raskere syltes de. Legg rødløken i en tett beholder med lokk. Hell laken over løken og la stå minst 30 minutter, men gjerne over natten. Holder lenge i kjøleskap ved bruk av rent bestikk hver gang.

Når du kjøper vegetarburgere, hvilke skal du velge? Ifølge Matforskningsinstituttet Nofima, som har undersøkt 22 vegetarburgere på det norske markedet, varierer næringsinnhold, smak og konsistens mye. De ulike burgerne er dessuten laget av forskjellige råvarer.

– Det er stor forskjell på burgerne med tanke på proteinkilde. Noen er laget av bare erter, andre av erter og hvete, andre igjen av soya, grønnsaker, sopp, mukoproteiner, bønner eller havregryn, forteller sensoriker Kristine Svartebekk Myhrer i Nofima.

– Velger du en burger med høyt proteinnivå, kan vi forenklet si at den har smak og tekstur som minner mer om kjøtt. Slike burgere inneholder enten soya eller hvete.

Hun legger til at rødbeter er den råvaren som setter mest preg på smaken, og at de rødbetebaserte burgerne skiller seg mest fra de andre burgerne. Så hvis du velger en vegetarburger laget av rødbeter, bør du vite med deg selv at du liker rødbetesmak. De rødbetebaserte burgerne er i tillegg saftige og søte.

Gjør det enkelt

For sju år siden, da Dahlgren først ble interessert i vegetarmat, var både tilbudet og kunnskapen noe helt annet enn i dag.

– Folk hadde jo ikke peiling for bare noen år siden – meg selv inkludert. For meg startet det hovedsakelig med et ønske om å spise sunnere, men raskt ble det viktigste å bidra til bedre dyrevelferd og klima, forteller hun.

– Mannen min og jeg klarte aldri å få i oss fem om dagen, så vi satte i gang et prosjekt hvor vi skulle spise vegetarmat i seks uker, for å lære mer om grønnsaker. Kort fortalt hadde vi glemt bort de gamle vanene etter tre uker.

Prosjektet har utviklet seg til å bli Dahlgrens levebrød, og fanesaken er å få andre til å ville lage mer vegetarmat. Derfor oppfordrer hun til å gjøre det så enkelt som mulig, og kjøpe ferdig dersom man ikke har tid til å lage alt fra bunnen av.

– Om man har lyst til å spise mindre kjøtt, pleier jeg å si at man bør bytte ut de kjedeligste måltidene med noe skikkelig digg og vegetarisk. Om du virkelig elsker vanlig lasagne, er det litt dumt å starte med å utfordre den. Spice heller opp de måltidene som er midt på treet!

Hobbykokkens vri

Dahlgrens beste burgertips handler om nettopp det. En av rettene er en dobbel rødbetburger med guacamole. Den andre er en kjøttlignende soyaburger med koreanskinspirert smak, men tilbehøret passer like godt til andre typer hamburgere.

– Jeg er jo egentlig mest glad i å spise, men noen må nesten lage maten også, ler hun før hun setter i gang.

Tilberedningstiden på rettene avhenger av om man lager alt tilbehøret fra bunnen av, eller om man kjøper noe ferdig. Dahlgren anbefaler at man gjør det som passer for en selv.

Resultatet er to rykende ferske vegetarburgere med smaker fra alle verdens hjørner.

Sjekk dette når du kjøper vegetarburger

Ta en kikk på innholdsfortegnelsen når du kjøper vegetarburger. Vegetarburgerne på det norske markedet har store variasjoner på blant annet disse punktene:

* Salt: Varierer fra 0,3 til 1,8 gram per 100 gram vare. Totalt bør man ikke få i seg mer enn 5 gram salt (= en strøken teskje) per dag, ifølge helsemyndighetene. Nordmenns gjennomsnittsinntak er dobbelt så høyt, på 10 gram per dag.

* Protein: Varierer fra 4,9 til 21 gram per 100 gram vare, og de fleste burgerne veier litt over 100 gram. Generelt bør proteininnholdet i en middag ligge på 20 gram. Vegetarianere og veganere må passe på å få i seg nok protein, men her kan også tilbehøret til burgeren bidra.

* Kalorier: Varierer fra 98 til 255 kcal per 100 gram. Stort sett har belgfruktburgerne flest kalorier – og samtidig de beste proteinene. Grønnsakburgerne har færrest kalorier.

Kilde: Nofimas undersøkelse av 22 vegetarburgere