Genialt sparetips: Rimelig tradisjonsrett som holder i dagevis

Digg mat: Det er ikke tilfeldig at husmannskosten overlever generasjon etter generasjon. Her får du en rimelig suppe som er full av smak og gode næringsstoffer.

Husmannskost gjør meg oppriktig glad. Tradisjonene holdes i hevd i hjemmene, der oppskrifter arves og velprøvde retter serveres til nye generasjoner. Å være med på denne hverdagslige kulturoverføringen er en hyggelig jobb for oss alle – og lønnen er dobbel: Man lærer etterkommerne noe nyttig, og man får gleden av å sette seg ned og spise matretter som med god grunn er blitt klassikere.
Stjernekokken Even Ramsvik (39) vil gjøre det enkle perfekt – med en personlig vri. Ramsvik har vært innehaver av en Michelin-stjerne med restauranten Ylajali, og har høstet mange gullmedaljer både alene og sammen med Kokkelandslaget. I dag er han konseptsjef for kokkekollektivet Lava Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Ertesuppe kan selvsagt lages på grønnsakkraft, men her bruker vi en tradisjonsrik røykt svineknoke. En slik knoke er det mye mat i, så den gir virkelig gir valuta for pengene. Har du først kokt en ertesuppe på den, tåler suppa – som mye annen husmannskost – å stå mange dager i kjøleskapet. Ja, faktisk blir den enda bedre etter noen dager.
KJØTT: Det kokte kjøttet plukkes fra beinet og deles i grove biter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PERSILLEROT: Ertesuppe er en flott måte å bruke rotgrønnsaker som persillerot, gulrot og kålrot på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

HUSMANNSKOST: Koker du en ertesuppe på svinekoke, har du god, mettende og rimelig middag i flere dager. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Du kan også lage en ekstra stor porsjon som du kjøler ned, før du fryser ned porsjoner i egnede beholdere. Slik vil suppa holde seg i månedsvis før den begynner å preges av lagring.

Personlig er jeg vant til å spise gul ertesuppe som tilbehør til pannekaker. Det er kanskje en av de beste kombinasjonene jeg vet om: Rik, varm, salt suppe ved siden av søte pannekaker fylt med blåbærsyltetøy og sprøtt bacon.

Vil du gjøre det enklere, kan du også bare servere flatbrød eller annet godt brød til suppa. Kokte poteter passer også veldig godt. Eller du kan droppe tilbehøret helt, og la ertesuppa skinne alene – bare toppet med det friske, grønne, aromatiske smøret som får smelte i den varme suppa.