Juryen har enstemmig kåret konkurranseutkastet ”Bryggepromenaden” til vinner i den åpne plan- og designkonkurransen for utforming av Kjøpmannsgata i Trondheim.
Prosjektet er forfattet av MARELD landskapsarkitekter AB og Kjellgren Kaminsky architecture AB, begge med kontor i Gøteborg.
Kåret vinner i dag
Vinnerne ble annonsert på en premieseremoni i dag på Clarion Hotell Brattøra. Det kom 28 utkast inn til konkurransen, skriver arkitektur.no
Trondheim kommune og Statens vegvesen inviterte våren 2017 til åpen internasjonal plan- og designkonkurranse om Kjøpmannsgata i Trondheim. Formålet med konkurransen var å finne et helhetsgrep som løfter og vitaliserer Kjøpmannsgata og Krigsseilerplassen. Konkurransen skal bidra til konkrete forslag til utformingen av vollen, gata, allmenningene og parkene som inngår i byrommet.
Juryen gir følgende begrunnelse:
«Forfatterens hovedmotto er ”én gate, flere plasser”. De vil gjøre Kjøpmannsgaten til en tydeligere ferdselsåre hvor gode forbindelser og nye funksjoner blir avgjørende for å trekke mennesker til området og for å få dem til å tilbringe tid der. De ønsker å skape en opplevelse som både lenker bakover i historien og inn i fremtiden. Juryen er begeistret for konkurranseutkastet. Prosjektet har et enkelt og overbevisende grep og klare strategier som er utført på en god måte. Prosjektet styrker og tydeliggjør det eksisterende grøntdraget i Kjøpmannsgata og etablerer viktige forbindelser på langs og på tvers av gateløpet. Juryen roser konkurranseutkastet for å være visjonært, fremtidsrettet og realistisk på en gang. Forslagsstiller har skrevet en god prosjektbeskrivelse og viser en god steds- og oppgaveforståelse gjennom besvarelsen. I Kjøpmannsgatas øvre plan er det foreslått en langsgående gangpromenade med integrerte benker og avsatser med tre som hovedmateriale. Denne promenaden kalles Bryggepromenaden – derav navnet til prosjektet. Bryggepromenaden på øvre plan erstatter eksisterende fortau og strekker seg sammenhengende fra Gamle Bybro i sør, gjennom hele Kjøpmannsgaten, til Krigsseilerplassen i nord. I tverrsnitt strekker Bryggepromenaden seg stedvis ut over den grønne vollen som et utkraget tredekke og danner oppholdssoner, sitteplasser og lekeelementer.»