Hun ble kalt kunstnerinnen i Paris, den gloriekronede Norges datter som holdt sin første offentlige konsert i Paris sju år gammel. Hun hadde vist ualminnelige musikalske anlegg allerede i to-tre års alderen, og som fireåring i Trondhjem holdt hun konsert. Hun ble raskt definert som et vidunderbarn.

Kilde: Wikipedia

Født i Fjordgata

Hanna Marie Hansen var født i Fjordgata i Trondhjem i 1875 som datter av dampskipsekspeditør og agent Hans Severin Hansen og Birgitte Marie Sandberg. Det var fra morssiden de musikalske anleggene kom. Hennes onkel Johannes Sandberg var en pianist av rang og underviste her i byen i over 50 år.

Som femåring dro Hanna Marie til Paris. «Dette barn er i høyeste grad gavebenådet med sjeldne evner» uttalte raskt rektoren og professoren ved musikkskolen der borte. Hun fikk fremføre en egen konsert i ærverdige Salle Herz i Paris som 7-åring til stormende jubel.

Samme år er hun i Norge og Christiania, og holder en konsert med fiolinisten Siegwart Bjerke. Igjen til gode anmeldelser. Innen hun var 14 år hadde hun besøkt mange store scener i flere land, og fått de beste anmeldelser. Hun studerte i Berlin og i Paris vant hun førsteprisen Grand Prix i klaverspill i 1886.

Forsvant fra rampelyset

Hun forsvant fra rampelyset tidlig, men bosatte seg i Saint-Cloud i Paris der hun underviste som pedagog. Her førte hun et stort hus hjemme og holdt elevkonserter. Hun skrev også mange stykker selv. Hun hadde skrevet egne stykker før hun var sju år. Det ble etter hvert flere titalls klaverstykker, arier og til og med en opera. Her hjemme ble hun hedret med en St. Olavs orden i 1948.

Det skal visstnok finnes en del av hennes arbeider på Ringve. Hun var en kunstner av europeisk format som startet sitt liv i Fjordgata i Trondhjem.

PS. Saken er basert på Jan Erik Slinds populære poster på gruppen Historiske Trondheim, og er laget på basis av søk i en rekke sekundærkilder, som aviser og bøker. Eventuelle feil og utelatelser står imidlertid for trondheim24s regning.