73 53 52 53
Krambugata 12, Trondheim

Blåser nytt liv i gammel utelivs-klassiker med jazz, blues og bunnsolid mat

Klassikeren Krambua har fått seg et skikkelig løft: Maten sitter som et skudd og nå er det klart at både Kroks Jazzcafe og Trondheim bluesklubb «flytter inn» i de unike lokalene: – Drømmen er å bli midtbyens møteplass nummer én, sier kramkar Thomas Haug.

Det er en nytelse bare å sette beina innenfor dørstokken. Her kommer du inn i lokaler som må kunne sies å ha byens vakreste buevinduer. Lyset strømmer inn og avslører at Krambua har gjennomgått en total renovering, men oppussingen har ikke gått på bekostning av den genuine Krambu-sjela – den er fortsatt intakt.

Her er det ikke spart på noe, og kramkaren selv – Thomas Haug – gliser godt i skjegget når han ser seg rundt og fastlår at han er i mål: Nye Krambua fremstår som som en perle, der det er lagt omsorg i detaljene:

Av de mest synlige endringene er kjøkkenet som er åpnet opp slik at gjestene kan se kokkene utfolde seg på kjøkkenet. Belysningen er det også jobbet mye med – noe som gir et annet helhetsinntrykk, sammenlignet med gamle Krambua:

– Tida var moden for en skikkelig oppgradering. Det er jo så mange flinke folk i restaurantbransjen i Trondheim så vi valgte å satse for å gjøre Krambua levedyktig i mange 10-år fremover. Vi har gått gjennom hele plassen fra tak til kjeller, og jeg har fått med meg en kjøkkensjef som vet hva han driver med, sier Haug.

En kikk på menyen avslører at her satses det på ujålete klassikere i gastropub-gata. Vi har testet det meste på menyen, og dette kan vi like. Kjøkkenet er ærlig og redelig. Her får du bunnsolid, vellaget og smaksrik mat. Ingen snarveier tas på dette kjøkkenet. Vi snakker om retter som Bacalao, confitert and, danske smørbrød med hjemmelaget leverpostei, fyrrig pasta med chorizo og overdådige rekesmørbrød. Blant mye annet. Og selvfølgelig et flaggskip av en burger, med hjemmelaget dressing der chipsen også er som den skal være: Sprø og spenstig.

SJEKK UT MENYEN HER

BESTILL BORD

Det du kanskje ikke visste, er at den gamle jugendgården som huser Krambua har en spennende bakgård som skal bli uteservering:

– Her har vi 40-50 sitteplasser og planen er at den skal stå ferdig til Kulturnatt i september. Inngangen blir fra gata, med rød løper og 100 meter med lyskuler som geleider deg inn, sier Haug.

Og nede i kjelleren skjuler det seg en annen perle: En rustikk vinkjeller, med kraftige eikebord og en helt spesiell atmosfære:

– Kjelleren ble tidligere leid ut til festlige lag, men er nå åpnet for gjestene.

Historisk nabolag

– Krambua er en av byens eldste serveringssteder, og har vært en del av byhistorien i snart 30 år. Men nabolaget har røtter tilbake til tida da Trondheim ble grunnlagt, forteller Haug:

Det var herfra byen vokste frem på 1000-tallet. I middelalderen var dette byens nordøstlige hjørne. Brattørveita var byen nordligste gate og het den gangen Nordfarergata. Her bodde de som handlet med Nord-Norge. Krambugata het Kaupmannastrede, og var byens hovedgate.

– Gata hadde navn etter kremmerne som hadde sine forretninger her. På 1700-tallet endret den navn til Kremmerstredet. Der Bakeriet Home Hotel ligger idag, startet Jacob Halseth bakeri i 1863. Halseth var en driftig kar som bygde en 50 meter lang elektrisk jernbane som gikk i tunnel under Krambugata fra bakeriet til mellageret. På hjørnet av Krambugata og Brattørgata hadde Halseth bakeriutsalg. Brødhyllene fra utsalget har vi fortsatt. Så hos oss på Krambua befinner du deg midt i den gamle Trondheims-historien, forteller Haug.

Del oss gjerne på sosiale medier

Ta kontakt med oss:

Krambua: Trondheims nye møteplass
Krambugata 12, Trondheim
Telefon: 73 53 52 53

Nettside
E-post
Sosiale medier: Facebook -