– Det handler om å ta vare på gamle håndverkstradisjoner og de verdiene som ligger til grunn for vår felles kulturarv, sier Vibeke Furu, daglig leder i Husfliden Trondheim.

Det er starten på et nytt år og i sentrumsgatene haster det folk på vei til og fra arbeid. Vinterværet i Trondheim veksler mellom slaps og blankis, og det er ennå lenge til 17.mai.

I andre etasje hos Husfliden i Olav Tryggvasons gate ligger Systua. Her jobber åtte damer i alle aldre og med ulik kompetanse innen sying, draktsøm, mønsterkonstruksjon og bunadstilvirkerfaget.

Men det de alle har til felles er en enestående fagkunnskap om bunader og en brennende interesse for å få flere til å begynne å bruke nasjonaldrakter og andre festplagg. Her jobbes det daglig  med bunader og festdrakter – i alle varianter. Hele året.

–Det er ofte både personlig og litt høytidelig å bruke bunad, enten den er arvet, kjøpt ny, eller lånt, forteller Vibeke Furu, daglig leder ved Norsk Flid Husfliden i Trondheim.

Vibeke Furu er daglig leder i Norsk Flid Husfliden Trondheim.

–Det handler om arv, historie og kulturarv. Vi i Husfliden brenner jo for faget vårt, forteller Vibeke.

Ifølge Furu har det de siste årene blitt stadig mer populært med bunad. Derfor mangler det heller ikke på arbeidsoppgaver for damene på Systua. De syr bunader hele året, men høysesongen er helt klart i månedene før mai, da det topper seg med konfirmasjoner og nasjonaldagsfeiring. Som en av de største Husflidene-butikkene i Norge, er det ikke mange andre som har like mange syersker ansatt som butikken i Trondheim.

–Systua vår er nesten en godt skjult hemmelighet – det eksisterer ikke veldig mange slike systuer i Norge lenger, forteller hun.

Godt arbeidsmiljø
En av de med lengst fartstid er Kari Jacobsen (71). Etter 30 år som syerske hos Lise Skjåk Bræk kom hun til Systua ved Husfliden for fem år siden. Hun jobber mye med omsøm av bunader, og kjenner særlig Trønderbunaden godt.

– Trønderbunaden er vår spesialitet, det er det ingen tvil om, forteller Vibeke.

I dag sitter Kari ved symaskina og jobber med en vest til en trønderbunad. Hun har sin faste plass, innrettet etter egne behov.

– Dette har vært en veldig bra jobb i mange år, og jeg stortrives sammen med mine venner her på Systua, forteller hun.

Det er mye kunnskap og høy kompetanse på bunader og søm på Systua hos Husfliden i Trondheim. Lena Klingenberg og Kari Jacobsen har jobbet på Systua i henholdvis 8 og 5 år, men har lang fartstid i faget også fra andre arbeidssteder.

Tidligere var Systua bortgjemt i et lokale et helt annet sted i sentrum, men etter ombyggingen av butikken for seks år siden ble Systua flyttet sammen med de andre.

–Gode og riktige arbeidsplasser er viktig, industrimaskiner og moderne utstyr er på plass – og alt er tilpasset hver enkelt medarbeider, forteller Vibeke.

Noen må ha ekstra lys, andre har behov for spesialbord. Sying og sømfaget er statisk arbeid, så helse, miljø og sikkerhet settes høyt her. For å unngå belastningsskader.

–Kompetansen til damene på Systua vokser ikke på trær dessverre, så vi jobber mye for å få til et godt arbeidsmiljø og gode arbeidsvilkår, sier Vibeke.

Siden skolene ikke tilbyr søm og tekstil i samme grad som tidligere, er det gamle faget omtrent i ferd med å forsvinne.

–Nå er det design som er mest populært, men det er jo ikke det samme som håndverk, sier Vibeke ettertenksomt.

Personlig service

Innerst ved prøverommet på bunadsavdelingen møter vi Lena Klingenberg, opprinnelig fra Kasakhstan hvor hun har sin utdannelse innen draktdesign og mønsterkonstruksjon. Hun elsker jobben sin på Systua.

–Her får jeg møte alle typer mennesker og jeg bruker alle mine kunnskaper. Selv om jeg er fra Kasakhstan føler jeg meg stadig mer norsk av å jobbe her, smiler hun.

Hun blir nesten litt alvorlig når hun prøver å forklare hvor mye arbeid som ligger bak det å lage en enkelt bunad.

–Vi vil jo at kunden skal være fornøyde når de først har bestemt seg for å kjøpe en bunad, derfor gir vi dem både råd og hjelp og veiledning underveis i prosessen, sier Lena.

I dag er det kunde Alette Moseng som er innom for å prøve vesten til sin nye blå trønderbunad. Lena ser an kunden sin, prater og smiler, mens hun måler og jobber.

–Hver enkelt må få tilpasset plagget til sin kropp, bare da kan man virkelig føle seg fin. Og det er viktig! Dette er et festplagg du skal ha lenge, sier Lena.

Eventyr og bunadssertifikat
Det er umulig å snakke med Husfliden i Trondheim uten å komme inn på Trønderbunaden, og nylig har de fått laget en helt ny brosjyre om den; «Eventyret om Trønderbunaden». Denne uka ble den tilgjengelig i butikken.

–Tanken med ”Eventyret om Trønderbunaden” er at vi ville ta vare på historien og den originale beskrivelsen av Trønderbunaden, forteller Vibeke.

Her fortelles historien om tre sterke og driftige kvinner, alle lærere, som i 1920 gjorde et dypdykk i historiske kilder og gamle klesdrakter. Sammen startet de det møysommelige arbeidet med å utvikle en felles bunad for hele Trøndelag.

”Og meiner vi at bunaden skal vera eit symbol for det norske hjarta som slær under han, ja, så er han det.” (Utdrag fra brosjyren ”Eventyret om Trønderbunaden”

–Alle som kjøper bunad hos oss vil få med seg denne brosjyren, sammen med ett bunadssertifikat som vi deler ut når bunaden er helt komplett. Når du som kunde går ut herfra har du en dokumentasjon på at bunaden er sydd her, at vi står inne for en garanti og at du er hjertelig velkommen tilbake hvis det skulle være noe, alt signert av avdelingslederen vår. Det er kvalitetssikring!

– Det er litt spesielt?

– Ja, det er spesielt, men det skal være litt spesielt å kjøpe bunad. Den skal vare lenge, og går ofte i arv i generasjoner. Og vi skal selv heller ikke glemme opprinnelsen til det vi jobber med. Hver eneste dag.

Når Husfliden i slutten av dette året kan markere sine 130 år i Trondheim, bærer de på en historie som handler om å ta vare på gamle håndverkstradisjoner.

Det blir en feiring av en bedrift som bygger på kulturarv og norske verdier, og som har sitt opphav i den gamle bondekulturen.

–Det å ta vare på historien er viktig for folk, sier Vibeke.

Hun er spent på mottakelsen av brosjyren og gleder seg til å formidle historien om Trønderbunaden for nye og gamle kunder.

– Vi har i alle fall gjort vårt for at flere skal bli bevisste på hvilket plagg det er de bærer, avslutter hun.

Lagre