-Du har ikke vært borti sånne startmotorer du vel? Jeg skjønner ikke hvorfor den ikke starter?

Arne Fjerdingøy er trebåtentusiast og eier av en Colin Archer med båtplass på Fosenkaia. Nå når sommersesongen banker på døra er han ivrig på å komme seg ut og sette seil.

-Det er dette som er livet, null stress, bare litt fiksing og mekking, og tid til å høre på måseskrik!

Kystkultur i alle former

Sjøfartsliv og kystkultur står i sentrum når Fosenkaia, Arkivsenteret Dora og Trondheim Sjøfartsmuseum lørdag 10.juni inviterer til Kystens Dag, proppfull av opplevelser og aktiviteter, på tre ulike steder.

Og alt er gratis.

Se hele programmet for Kystens Dag her.

–Hvis kunnskapen om hvordan mennesker ved fjorden levde og overlevde går tapt, blir vi fort et fattigere samfunn, sier Lene Strøm, avdelingsleder ved Trondheim Sjøfartsmuseum.

Image with visual paralax effect

Kystlaget i Trondheim ønsker seg enda flere medlemmer. Her representert ved to av dem.

Vi møter henne sammen med Kystlagets Egil Eide og arrangementsansvarlig Alf Dørum i det gamle «gulskuret» på Fosenkaia hvor laget har sine lokaler.

–Her blir det liv og røre og masse aktiviteter, i ekte maritime omgivelser, sier Dørum og viser oss rundt på området ved Kanalen.

Utenfor «Gulskuret» har noen av Kystlagets ildsjeler kommet sammen for å nyte sola, ta en kopp kaffe og hjelpe hverandre med små og store gjøremål.

–Nå for eksempel, må jeg fundere litt mer på hvordan jeg skal få i gang startmotoren, uten den kommer jeg meg ikke ut på sjøen!

Kystkulturen både i og utenfor Trondheim betyr mye for medlemmene i Kystlaget. For ikke å snakke om samholdet og fellesskapet blant medlemmene.

Arne Fjerdingøy ønsker at flere skal oppdage den unike tradisjonen som blant annet handler om å ta bedre vare på ting.

-Det er altfor lett å bare kaste ting og kjøpe nytt, men når du driver med gamle trebåter er det kunnskapen om hvordan alt henger sammen som er det viktigste, sier han.

Image with visual paralax effect

Under arrangementet lørdag finner du han med tauverk i hendene, og kanskje kan du plukke opp noen nye triks for hvordan du kan spleise ditt eget skipstau eller sy ditt eget seil.

Vil du bli medlem av Kystlaget Trondhjem?

Ivar Soknes kommer gående, og hiver seg på i samtalen. Robåt, bruksbåt, færing, seilrigg, byggeteknikk. Og motorer.

– Du må være bra lidenskapelig for å holde på med dette altså! smiler han.

Sammen med Aksel Jørgensen tar han en nærmere titt på en av de nyankomne trebåtene nede på kaia.

Sola varmer og praten går.

– Nei, jeg får komme meg ombord og begynne å smøre jeg da, det blir jo ikke bedre vær! sier Ivar, og vinker før han hopper ombord i sin egen båt.

Image with visual paralax effect

Større omfang enn før

I tillegg til båtutstillinger, båtbygging og kurs, lover arrangørene mange spennende opplevelser på alle tre stedene som i år er med.

–Det vil bli servering av fiskekaker, gammelmotorer startes opp, og du kan prøve deg som smed i ett av verkstedene våre.

-Og for de som ikke har prøvd det før, anbefaler jeg en tur ombord i seildampskipet Hansteen, forteller Alf Dørum.

For de minste blir det mulighet til å snekre sin egen plankebåt, og bli med redningsskøyta Elias ut på en liten mini-seilas i Kanalen.

Også Trondheim Sjøfartsmuseum har åpent hus denne dagen.

Image with visual paralax effect

Her blir det blant annet omvisninger og aktivitet i Barnas sjøfartsmuseum og foredraget en «Eventyrlig akevittreise» – for  nevne noe. 

Avdelingsleder Lene Strøm er opptatt av å formidle sjøfartshistorien slik den har formet byen, og omvendt. 

Trondheim som handelsby hadde aldri vokst fram slik den har gjort uten tilgang til sjøen og havet, sier hun.

 Museet tilbyr også flere ulike vandringer i forbindelse med helgens arrangement, og byr på en rekke opplevelser for de aller minste.

Lørdag arrangeres sykkelvandringen «Havna under hakekorset», i samarbeid med Arkivsenteret Dora.

Den guidede turen tar for seg et mørkere kapittel av havnehistorie, og går mellom Trondhjems Sjøfartsmuseum og Dora.

–På Dora hvor det blir omvisning i bunkeren, utstilling om sjøfartshistorien, og visning av gamle filmer fra Trondhjem Mekaniske Værksted. Du kan også bli med og ro under bunkeren, en ganske sjelden mulighet til å komme tettere på ett av de mest spesielle byggene vi har i Trondheim, forteller Strøm.

Image with visual paralax effect

Søndag byr Trondhjem Sjøfartsmuseum på en egen maritim byvandring, et initiativ de har tatt for å formidle en bit av byens unike sjøfartshistorie.

–Trondheim har vært en betydelig handelsby fra slutten av 1500-tallet, og viktig for byutviklingen har også skipsverftene vært,  forteller Lene Strøm.

Vandringen går på begge sider av Nidelva som slynger seg gjennom byen.

–Her kan du virkelig få et litt større perspektiv på hvordan Trondheim i mange århundrer har vært viktig som kystby og sjøfartsby, og hvor sterkt kystkulturen står den dag idag, sier Strøm.

Fortjener en egen dag

Kystens Dag har vært arrangert flere ganger tidligere, men har vært et nasjonalt arrangement finansiert av staten.

Da støtten falt bort i 2016 så hele arrangementet ut til å forsvinne.

–I år har vi selv tatt initiativ til å fortsette denne tradisjonen lokalt, og har fått med oss flere samarbeidspartnere, forteller Lene Strøm.

Barnas sjøfartsmuseum, en rekke foredrag om maritim kultur, båtutstillinger, omvisninger og håndverkstradisjoner er bare noe av det du kan oppleve lørdag.

Takket være årets samarbeid blir arrangementet i år større enn noen gang.

–Vi synes sjøfartsbyen Trondheim fortjener en egen dag hvert år som hyller kystkulturen, den er fortsatt en viktig del av byen vår, og vi må ta vare på den før den forsvinner for godt, avslutter arrangementsansvarlig Alf Dørum.

Aksel Jørgensen trives blant båter og folk på Fosenkaia i Trondheim. – Det er viktig å holde liv i kysthistorien, sier han.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre