– Mange gründere tror ikke det er noen vits i å søke, men her er det penger å hente, sier Are Walberg i Revisorgruppen Trøndelag, som bistår Assistech AS med å hente penger fra Skattefunn. 

Skattefunn er en tilskuddsordning administrert av Norsk Forskningsråd. Her kan man kan få tilbakebetalt inntil 20 prosent av forsknings- og utviklingskostnader inntil en ramme på 40 millioner.

Søk Skattefunn innen 1. september kl 23.59 og vær garantert ferdigbehandling i år.

– Vår mening er at det fokuseres for mye på toppbeløpet. Mange mindre selskaper tenker nok at det ikke er noen vits å søke. Assitech AS er en bedrift vi jobber med og som får penger fra Skattefunn. De får en brøkdel av maksimalbeløpet på 40 millioner, men mottar like fullt en kjærkommen, årlig tilbakebetaling via skatteseddelen. Dette er penger som kommer godt med for en bedrift i oppstartsfasen, sier Are Walberg i Revisorgruppen Trøndelag.

Nøkkelpersonene i Assitech AS entret gründerlivet allerede i studietiden. Utgangspunktet var egne besteforeldres behov for hjelp til å gå i trapper.

Bakteppet er at 30.000 mennesker i Norge skades av fall hvert år. 5o personer dør. Fallulykkene koster samfunnet 25 milliarder årlig, ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning.

I fjor sommer kunne de lansere det ferdige produktet – Assistep, som kort sagt fungerer som en rullator for trapper. 

Nå er det  to ting som gjelder: De må få kontakt med institusjoner og de må selge og installere trappeassistenten hjemme hos folk.

– Vi har tredoblet omsetningen vår fra i fjor til i år og kommer til å nå seks millioner når dette regnskapsåret er omme, forteller Halvor Wold, daglig leder og medgründer av AssiTech AS.

Startet som skoleoppgave

Halvor Wold og Eirik Medbø møttes på NTNUs Entreprenørskole. Det som startet som en oppgave i problemløsning  (NTNU) har i dag vokst til å bli en bedrift med fem ansatte.

I oppstarten konsentrerte de seg om å utvikle produktet, og la mindre vekt på forretningsdriften. For et par år siden innså de for alvor at de trengte hjelp til å utvikle en god bedriftsmodell. De så konturene av en fremtidige arbeidsplass.

Samtidig erfarte de at et godt produkt i seg selv ikke er nok. De måtte ha en solid forretningsplan, og ikke minst finne løsninger for hvordan de kunne tjene penger på ideen sin.

Et møte med fagfolkene i Revisorgruppen Trøndelag ble avgjørende.

– Det viktigste for oss var at de raskt viste forståelse for vår situasjon og at de hadde lyst til å hjelpe oss videre, forteller Halvor, som i samarbeid med Revisorgruppen Trøndelag har fått refundert ca. 1 million kroner gjennom Skattefunn-ordningen.

– Revisorgruppen viste stor forståelse for at det kan være en langsiktig prosess å hjelpe grundere i oppstarten. Men samtidig hadde de tro på produktet vårt. Da er det ekstra artig at vi i ettertid har vist at det går riktig vei, forteller Halvor.

– Det er en utbredt misforståelse at søkerne må ha utelukkende fokus på forskning og utvikling. Det viktigste er at du er i en utviklingsprosess og har et produkt som kan komme både bedriften og brukerne til nytte, fortsetter Halvor.

Ordningen er godt organisert

Revisorgruppen Trøndelag veiledet dem underveis i prosessen med å utforme søknaden om å bli Skattefunn-godkjent, forteller Halvor:

– De har alltid vært tilgjengelig og vi har fått svar når vi har stått fast. Det føltes godt å ha solide fagfolk med på laget, så kan vi heller konsentrere oss om produktutviklingen, fastslår Halvor.

Oppsummert er gjengen bak Assistep ikke i tvil: Dette er en tilskuddsordning som flere burde benytte seg av:

– Ordningen er godt organisert og krever ikke så mye arbeid som andre offentlige tilskudd gjør, sier Halvor.

IMG_8522

Nettverk og samarbeid avgjørende

Det siste året har Assitech AS økt staben med to nye medarbeidere. De har skapt sin egen arbeidsplass, og ser nå resultater av flere år med hardt arbeid.

– Som grunder er du avhengig av et stort nettverk og gode støttespillere, og vi så tidlig at vi måtte bygge relasjoner og bli kjent med flere bransjer hvis vi skulle lykkes, forteller Halvor.

Sammen med andre grundere, frilansere og småbedrifter deler de kontorfasiliteter, lunsjrom, printer og andre goder i kontorfellesskapet DIGS midt i Trondheim sentrum.

Her møter de andre med lignende erfaringer som dem selv, og ikke minst noen å diskutere bedriftsutvikling med over en kopp kaffe i fellesarealet eller i en mer privat samtale i ett av de mange møterommene de som DIGS-medlemmer har tilgang på.

Til andre som går med en gründer i magen har han bare ett råd å komme med:

– Det er bare å hoppe i det, men du må tåle de bølgedalene som kommer – for de kommer! Og så lenge du ikke gir opp på første forsøk er det mange i denne byen som er klare til å hjelpe deg, avslutter han, til anerkjennende smil fra sine medgründere.

[button]KONTAKT OSS FOR BISTAND MED SKATTEFUNN[/button]