Dypt inne i Doras indre ligger Ateas nye datasenter i Trondheim. Løsningsarkitekt Haakon Østlund viser oss inn i et futuristisk landskap av rå datakraft. En tett skog med to meter høye søyler, eller såkalte racks. Pulserende ledlys og en svak surring fra vifter og prosessorer fyller det 500 kvm store rommet.

– Det er dette som er den såkalte «skyen» sier Østlund og peker utover rekkene med racks som står og jobber på betonggulvet.

Et datasenter er et kontrollert miljø. Her ferdes det sjeldent folk, bortsett fra en og annen systemingeniør. Velkommen til maskinenes verden.

For mer info om næringslokaler på Dora, klikk her

Image with visual paralax effect

Full kontroll

Kontroll på temperatur og luftfuktighet er driftskritisk og derfor under kontinuerlig overvåkning:

– Faller det en bitte liten dråpe fukt ned på gulvet, vet jeg det umiddelbart, sier Østlund.

Uten plasser som dette ville vi verken hatt Instagram, Facebook eller skytjenester fra Telenor. All data må ligge en plass. Vi lever et IT- drevet liv og all informasjon forsvinner ikke bare ut en kabel. Den ender opp en plass.

– Blant annet her på Dora, sier Østlund.

Perfekt for datalagring

Norskeide Atea er en av Europas største systemintegratorer – de leverer tjenester og produkter for hele IT-kjeden, fra design og utvikling til et heldekkende tilbud av produkter og tjenester.

I 2012 flyttet de inn på Dora:

Ifølge Østlund er Dora en ideell bygning for datalagring:

– Utgangspunktet er et solid skall, der det er mulig å gjøre en hel del tilpasninger innvendig. Det vi sitter i nå er et «hus» som er bygd inne i huset. Rett over hodene våre er det fire meter betong før vi kommer til neste etasje. Ytterveggen er tre og en halv meter, forteller Østlund.

Atea jaktet på en lokasjon som har en fjellhalls utforming, men som samtidig hadde fordelene til et vanlig hus:

– Spesielt med tanke på sikkerhet og avfuktning. I en fjellhall vil det alltid være vann, og det er ikke datautstyr spesielt glad i. Så da da må du bygge et hus i fjellet. Her var i utgangspunktet huset og fjellet på plass. Så det var lett å rykke inn og komme raskt i produksjon. Byggetiden var kort. Og Dora ligger sentralt. Vi vil være nærmest mulig kundene, sier Østlund.

Kundene er banker, helseinstitusjoner og offentlige etater. Mange små og store virksomheter og en håndfull store, nasjonale aktører som har overlatt sin forretningskritiske infrastruktur til Atea.

Et eget fagfelt

Stadig flere flytter drift og hosting til et datasenter fordi de ser at det er lite energieffektivt og lite hensiktmessig og selv sitte på kompetansen.

– Dette er et eget fagfelt som ikke alle kunder kan ta hånd om selv. Mange har serverne på bakrommet og tror det er sikkert nok. Men hva gjør du om det begynner å brenne? Dora er bokstavelig talt bombesikkert. Det ble jo bygget for å være det, fastslår Østlund.

Temperaturen skal ligge på omtrent 20 grader. Dora som bygningsmasse har en ekstremt stabil temperatur. Det er grunnen grunn til at Byarkivet og Statsarkivet holder til her. Luftfuktigheten er stabil og temperaturen svinger forholdsvis lite gjennom året. Det vil si variasjoner på fire grader i snitt. Svingningene er også forsinket i forhold til klimaet på utsiden.

– Her er det fortsatt «vintertemperatur» inne i bygningsmassen. Mens på utsiden er det noe vi tror skal bli til en sommer, ler Østlund.

Global industri

Kommersiell drift av datasenter er en sterkt fremvoksende og global industri, og Dora har flere mindre datasentre innenfor veggene.

Atea i Trondheim er størst og har planer om å bli enda større:

– I dag er kapasiteten fylt opp med 70 prosent. Vi har en opsjonsavtale med Dora på å bygge to haller til. Da er vi på 200 rack. Da begynner det å bli stort. Nå jobber vi for å ta i bruk opsjonen og utvide datasenteret, sier Østlund.

For mer info om næringslokaler på Dora, klikk her