—————————————————————————————————————————————–

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

—————————————————————————————————————————————–

Målet var å lage den møteplassen de selv savnet i nærområdet og åpne Svartlamon for folk utenfra. I dag har Ramp pub & spiseri i Strandveien holdt det gående som lokal kneipe med kulturarrangementer og kvalitetsmat i 17 år.

Helt fra begynnelsen har kunst, kultur og musikk vært en viktig del av Ramps DNA. Terje Hansen var med å etablerte Ramp som musikkscene. Mange unge lokale kunstnere har fått muligheten til å stille ut på Ramp.

– Kunst er en viktig del av identiteten til Ramp, og vi tror det samler et sosialt miljø at vi kan levere kvalitetsmat. God mat sammen med god kultur er det som gjør Ramp til Ramp både for oss som jobber her og gjestene våre, sier medeier Nikolai Nilsen. 

annonse

Drømmestart for Norges lengste festival og høydepunktene står i kø

Lokal arbeidsplass

Ramp ble bygd på dugnad. Nå er de fire medeiere. Øyvind Sarheim, Nicolai Nilsen, Torstein Borgersen og Øystein Elstad. Det er ansatt fire kokker og fire servitører. Siden oppstarten i 2003 har rundt 30 beboere på Svartlamon vært ansatt i perioder på Ramp. Nicolai er styreleder og har økonomistyring og personal.

– Øystein og jeg jobber tett sammen i en symbiose. Øystein er den som er hands-on hele tiden, sier Nikolai.

Øystein er daglig leder, han forteller at han har hatt forskjellige roller siden han startet som servitør. Øystein er også den som booker artister.

– Jeg har vært innom kjøkkenet en god del. De siste årene har jeg hatt full fokus på drift, sette opp vaktlister og ha kontakt med leverandører. I tillegg står jeg i baren. En god stund hadde vi ikke kjøkkensjef og jeg hadde ansvaret for kjøkkenet i perioder, men nå har vi fått en veldig god kjøkkensjef i Johannes Kleppenes Braseth, forteller Øystein.

– Arbeidsmiljøet her er veldig bra. Vi har forskjellige roller og oppgaver som vi samarbeider fint om, sier kjøkkensjef Johannes.

Nadia Caroline Andersen er servitør og utstillingsansvarlig for kunsten på Ramp.

– Det er morsomt at gjestene viser så stor interesse for kunsten på veggene når de kommer inn på Ramp. Vi skifter utstilling hver måned. Jeg kurerer ikke, alle som vil får stille ut bildene sine på Ramp. Hele beløpet går til kunstnerne sjøl uten at vi har tatt noe provisjon. Vi er så heldige at vi får dekorere veggene i lokalet vårt, forteller Caroline.

Image with visual paralax effect

Stue nummer to

Ramp har mange stamgjester, og et bredt nedslagsfelt både i alder og sosial tilhørighet. Alt fra naboene på Svartlamon, folk som tar lønningpilsen og studenter. Noen som henter unger i barnehagen kommer innom og tar en kaffe og matbit før de drar hjem. Folk i nærområdet, men også de som bor lengre unna er blant stamgjestene.

Ann Iren Folkestad er en av fire servitører.

– Jeg står i baren og passer på at alle har det bra. Ramp er jo en sånn bydelsplass med veldig mange gjengangere. Det er veldig hyggelig for gjestene og for meg at Ramp er et andre hjem og stue nummer to, smiler Ann Iren.

– Vi har gode gjester. Vi både har vært og er en viktig formidler av hva det området her er for verden utenfor. Også en formidler av historikken til nabolaget og gården vi bor og holder til i. Forholdet til bryggeriet som ligger i Strandveien, og kulturen er en del av det å prate med gjestene om, forteller Øystein.

Helt fra oppstarten for 17 år siden har kjøkkenet laget all mat fra bunnen av med mest mulig kortreiste økologiske råvarer. Ramp er kjent for egne burgere og de gode mandelpotetene fra Kvikne gård, og har alltid vegetar på menyen.

– Kvaliteten på mat og drikke står høyest prioritert, og gjerne kortreist hvis vi får det til. Vi har alltid hatt gode leverandører og det er egentlig forutsetningen for å servere god mat. Ingenting er preprodusert. God drikke gjerne i samarbeid med lokale bryggerier med et representativt utvalg, sier Nikolai.

– Vi kverner kjøtt selv og lager burgere, vi kjøper ikke ferdige urteburgere, men lager ordentlig falaffel og vegetarburger, alle dressinger er laget på huset, sier Øystein.

Ny meny

Johannes ble ansatt som ny kjøkkensjef for ett år siden. Øystein og Johannes har benyttet nedstengningen til å legge om fra ala carte meny til tavlemeny som byttes ut hver uke. 

– Nå ser vi det som en mulighet til å tilvenne gjestene våre en ny profil samtidig som vi beholder burgerne fra a la carte. Burgeren er safe bet for mange når de går ut, og hvis ukesrettene ikke er helt det de har lyst på, så er det safe å ta en burger, sier Øystein.

– Med ukesmeny blir variasjonene større enn med vanlig a la carte samtidig som det gjør oss mer fleksible og jeg får bruke kreativiteten og ikke lage det samme hele tiden, sier Johannes.

– Men dere hadde dagens i tillegg til a la carte før, det var forskjellig fra dag til dag.

– Med dagens må jeg finne på en ny rett hver dag, og det kan noen ganger være litt krevende. Nå satser vi på ukesmeny. Med tavlemeny reduserer vi matsvinn, det er viktig for oss. Vegetarisk er med i ukensmenyen, falaffel, supper og en annen vegetarrett. Det blir også nytt med desserter på menyen, og kaker til folk som kommer og bare vil ta en kaffe, forteller Johannes.

– De potetene folk har vært glade i, skal dere ha med de videre?

– Det er noen som bestiller seg bare potet også. Det er små mandelpoteter, et lokalt produkt i den økologiske verden. Det er ikke enkelt å finne noe som kan erstatte dem. Det er noe med kvaliteten på de potetene som oppfører seg så snilt når vi damper dem og avkjøler dem og friterer dem. Det har vi ikke klart med noen andre poteter, sier Johannes.

Se dette innlegget på Instagram

#ukensmiddag på #ramppubogspiseri er risotto med røye 🙂 #lamon #ukens #matfrabunnen #matitrondheim

Et innlegg delt av Ramp Pub Og Spiseri (@ramppubogspiseri)

Lavt budsjett og gode venner

Stig Gjerstadli har laget interiøret på Ramp og noen av de kuleste utestedene i Trondheim de siste 20 årene. Begrensningene som ligger i det å ikke ha noe budsjett hadde også noe å si for hvordan uttrykket ble. Med Stig som lagleder bygde medeierne og gode naboer kjøkken og lokaler på dugnad.

– Stig tok trender med i det lokale preget, og vi kom med innspill hele veien, sier Øystein.

– Men vi har stolt veldig på Stig. Han tweetet ting som ga Ramp en egen identitet som en del av Svartlamon. Dugnad fra kjempefine naboer som har bidratt, sier Nikolai.

– Vi har aldri hatt et oppussingsbudsjett og en million kroner til å gjøre en forandring som andre kan finne på. Det er alltid sånn at vi får mange håndsrekninger. Det har vi jo også fått nå i løpet av koronanedstengingen, sier Øystein.

Tapt rundt 1,5 millioner

Ramp har tapt rundt 1,5 millioner i omsetning i mars, april og mai. De har underskudd i januar og februar hvert år, som tjenes inn i april og mai. Før koronapandemien hadde Ramp planer for mange konserter og kultureventer. Isteden måtte de stenge på tre timers varsel 12 mars, og er begrenset av redusert åpningstid og smitterreglene med 2 meter mellom gjestene i mai.

– Det var jo en helt bisarr situasjon vi plutselig havnet i når vi skulle inn i de beste månedene i året også er det plutselig ikke noe, sier Øystein.

Støtteordningen treffer ikke sesongbedrifter. Det treffer bedrifter med lineær omsetning gjennom hele året. For bedrifter som Ramp som har uteservering som dobler kapasiteten fra 1. april vil det si å miste omsetningen de er avhengig av for resten av året.

– Vi gikk i en halvdepresjon en ukes tid. Så fikk vi mange fine band som har stilt opp kjørt streaming-konserter fra Ramp og Verkstedhallen. Det var fantastisk hvor mye folk som stilte opp og hjalp oss med å få det av gårde med god suksess. Også har kunstnere som har stilt ut på Ramp donert kunst som selges i vippsbutikk på Ramps FB-side. Vi skal klare å komme oss igjennom, forteller Nikolai.

– Nå er full fokus på mat og drikke og få ansatte tilbake, sier Øystein.

– Det er rørende å se hvor glade folk er for at vi er tilbake, de hadde savnet oss. Alle typer stamgjester har uttrykt stor støtte, og har vært bekymret; kommer dem til å klare seg, hva kan vi gjøre, kan vi gjøre noe? Det er veldig godt å kjenne på, det er det absolutt, sier Øystein.

Livsviktig streaming

Streamingkonsertene har gitt Ramp muligheten til å betale regninger som har vært livsviktige for å ikke havne fullstendig på felgen. Det var alt ifra 50-250 seere på de forskjellige arrangementene. 250 på Skrømt, og mellom 50-90 på de andre.

– Det ble veldig fine konserter med god lyd og bilde, og folk vippset, forteller Øystein. 

– Og vi hadde flere band som hadde lyst til å bidra, vi valgte å gi oss for å ha fokus på faste åpningstider. Vi er veldig takknemlig for de som bidro, og vil vi gjerne ha dem på scenen når vi kan ha åpent med publikum til stede. Det er litt sånn som Aksel Tjora sa; Ramp er en institusjon. Vi føler oss ikke så gamle, men det er jo ikke så veldig mange steder som har drevet i 17 år med samme eiere i Trondheim, sier Nikolai.

De var åtte glade amatører som startet opp, nå er de fire som har fått en struktur som gjør dem rustet for utfordringene med koronakrisen idag og framover en tid.

– Vi håper at vi allikevel klarer å få ansatte tilbake, og at vi får dem til å føle seg inkludert, sier Øystein.

En nabo kommer inn og skal henge bilder på veggene. Han har solgt noen bilder og skal erstatte de med å heng opp nye. To stamgjester får komme inn noen minutter før åpningstid for å spille sjakk.

– Det er mange som bruker Ramp som stue, de har savnet oss når det har vært stengt. Det er folk i alle aldre, det er en bra blanding, sier Johannes.

Svær Frp-button

– De som skulle gå på Ramp første gang i 2003 hadde forventet at det skulle være svarte og røde vegger som på UFFA. Så kom de inn i et tiltalende lyst lokale med malt stripet tapet som også slottet hadde på den tiden. Første dagen vi hadde åpnet kom det inn en kar med svær FrP button for å teste om han ble kastet ut. Men han fikk servert verdens beste kaffe, forteller Nikolai.

– Da vi planla og skulle starte opp var det faktisk et viktig poeng at vi skulle senke terskelen for å komme til Svartlamon. Det var veldig viktig for oss å være en døråpner for hele byen. Svartlamon ligger jo i Trondheim, og hører til Trondheim, sier Nikolai.