Uteservering med kveldssol slår til med byens laveste ølpriser

Nyheter: Her drikker du øl til 90-talls-priser.

Som sild i tønne. Halvliter gjerne over hundrelappen. Høye skuldre. Dersom du har lagt turen til stripa på Nedre Elvehavn i måneder uten r i navnet, kjenner du deg nok helt sikkert igjen.

Men det finnes alternativer.

– Her på Fosenkaia er vi litt mer laidback, smiler Sveinung Sundli som driver Kafe Skuret og restauranten Troll, mens han myser opp mot den tidlige maisola.

Det er bare noen dager siden stedet åpnet dørene for sesongen. Sundli tok over driften for to år siden, og har store planer for lokalene som fram til 1997 fungerte som lager for Fosen Trafikklag.

Sveinung Sundli tok over driften av Skuret for to år siden, og har store planer for lokalene som fram til 1997 fungerte som lager for Fosen Trafikklag.

Blitt mindre brun

– Skuret har faktisk eksistert i 20 år. Stedet ble omgjort til kafe og utested i forbindelse med 1000-års jubileet i 1997, forklarer han.

Gjennom årene har plassen blitt drevet av en rekke innehavere. Med varierende hell.

– Aktivitetsnivået har vært mye opp og ned. Spennet i omsetningen har variert voldsomt fra år til år, legger han til.

– Skuret har vært en ganske brun plass til tider?

– Det har du nok helt rett i. Vi ønsker å skifte profil til et mer inkluderende sted der alle skal føle seg velkommen. Gammel som ung, påpeker han.

Det er i dag henholdsvis Kystlaget og Kaplak AS som eier bygningsmassen der Skuret og Troll holder hus.

– De er veldig positive til planene våre. Framfor alt ønsker de seg en leietager som tenker langsiktig. Og vi er ingen døgnflue, bedyrer Sundli og understreker den fantastiske beliggenheten på Fosenkaia.

– Vi er midt i byen, men samtidig ikke, forklarer han og kaster blikket over elva mot trafikken i Fjordgata.

– Det beste av to verdener etter min mening.

– Det skal gå an å ta seg en pils eller to uten at man blir raka fant, mener Sveinung Sundli.

Fiskebollebokser og øl

Rustikt er et godt adjektiv å bruke for å beskrive Skuret. I sørvestveggen av uteserveringen har en liten familie på tre slått seg ned i sola. Servitøren kommer med resirkulerte fiskebollebokser bredfulle med reker. Klokken er fire. Noen drikker kaffe. Andre tar seg en øl – den billigste i byen.

– Det er nytt av året?

– Ja, mellom klokken 12 og 18 koster det 39 kroner for en 0,4 fra Dahls. Det skal gå an å ta seg en pils eller to uten at man blir raka fant, mener Sundli.

Han understreker imidlertid at svært lave ølpriser på dagtid slett ikke er noen invitasjon til fyll.

– Jeg har drevet innen dette gamet i mange år, og vet at restaurant- og utelivsnæringene følges med haukeblikk av kommunen. Og sånn bør det også være. Dette skal vi gjøre skikkelig. Nettopp derfor har jeg også fått med meg disse karene her, forklarer han og kikker mot ordensvaktene Olav Ramirez Husby og Erling Frode Soligard på den andre siden av bordet.

Strenge i stemmen til noen

De to veteranene fra Nidaros Security er på plass i godværet for å sikre at ting går ordentlig for seg ved kaikanten.
– Det er i utgangspunktet ikke noe problem med ølpriser godt under 50-lappen. Alt handler egentlig om å gjøre Skuret til et trygt sted der all slags folk kan ferdes.

– Noen ekstra utfordringer medfører det vel?

– Kanskje må vi bli strenge i stemmen til noen, men det er sant uansett hvor man er i byen, sier Husby.
Kollegaen Soligard er enig.

– Fylla er langt verre på utesteder som tar over det dobbelte for en øl, skyter han inn.

Soligard har nettopp pensjonert seg etter 32 år i trondheimspolitiet, og kjenner byen og utfordringene til bransjen svært godt.

– Det er selvsagt heller ikke noe minus å jobbe på en så fantastisk flott plass når sola skinner og Nidelva skvulper mot kaia. Kjenne tjærelukta fra båter og bygg i nesa, smiler han bredt.

– Det er selvsagt ikke noe minus å jobbe på en så fantastisk flott plass når sola skinner og Nidelva skvulper mot kaia. Kjenne tjærelukta fra båter og brygger, sier ordensvaktene Olav Ramirez Husby og Erling Frode Soligard.

Historisk sus

Skuret har i mange år hatt egen fløtmann som frakter folk over elva fra Ravnkloa. Det er en tradisjon de definitivt akter å holde ved like. Noe meter fra uteserveringen står båten «Fløtmann 1» nybeiset og klar til å bli sjøsatt for sesongen.

– Kystlaget tar sikte på å få den på vannet før helga, forklarer Sundli.

Den 19 fot lange båten tar 12 passasjerer. Fartøyet ble bygd på Fosenkaia i 1997 og var en jubileumsgave fra E.A.Smith til Kystlaget og byens befolkning.

– Et populært innslag midt i byen?

– Absolutt. Fløtmanntradisjonen i Trondheim strekker seg over 120 år tilbake. I dag har vi overfart når Skuret er åpent, fra mai til september, og man føler litt historisk sus når fløtmannen setter årene i vannet, mener Sundli.

2-3 konserter i uka

Nå er det slett ikke bare rimelig øl som står på plakaten til Skuret de neste fem månedene. Konsertprogrammet har aldri vært så tettpakket og innholdsrikt som årets.

– Til helga kommer Jan Eggum. Senere blir det John Doe over to kvelder – den første konserten ble nemlig utsolgt tvert. I dag fikk jeg spikret The Dogs som er bandet til Kristopher Schau.

– Mye bra norsk musikk.

– Ja, og dette er bare et lite knippe av det som skjer framover. Vi har som mål å kjøre 2-3 konserter i uka, sier Sundli.

Han mener Skuret til en viss grad kan bidra til å fylle hullene etter at Blæst og Familien gikk overende.

– Nå må det nevnes at vi kun har aktivitet i et begrenset vindu av året. Når det er sagt så skal vi jobbe knallhardt for å fylle disse månedene med liv så det holder, avslutter han.