Onsdag 20. september markeres det at det i år er 50 år siden Palestina ble okkupert av Israel.

Til sammen 14 artister  deltar på støttekonsert i Nidarosdomen – til inntekt for barn i Betlehem.

–Overskuddet av billettinntektene vil gå til Diyar kulturskole for barn og unge i Betlehem, forteller kapellan i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Beate Iren Lerdahl.

Sammen med Transform-festivalen og Palestinakomiteen Trøndelag inviterer de denne uka til en storstilt kulturdugnad for Palestina.

Vennskapsbyen Trondheim

Det hele startet med at Lerdahl og leder for Transform, Hill-Aina Steffenach, traff hverandre helt tilfeldig på et arrangement i Ramallah, da begge var på reise der.

– Vi ble fort enige om at vi ville gjøre noe sammen hjemme i Trondheim, forteller Lerdahl.

«50 år for mye» er undertittelen på konserten.

– Vi ønsker å understreke at konflikten har pågått i 50 år og at den ennå ikke er løst, forteller Lerdahl.

Støttekonserten for Palestina arrangeres av Transform (Trondheim Internasjonale Festival), Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, og Palestinakomitéen Trøndelag.

Programleder for konserten er forteller Hege Meråkerås, som også vil by på ulike fortellinger underveis i programmet.

I likhet med kapellan Lerdahl, har også hun vært i Palestina og vært vitne til daglige brudd på menneskerettighetene som skjer her.

– Tusenvis av palestinere står i kø ved de mange sjekkpunktene hver eneste dag for å komme seg på jobb, barn hindres i å gå på skole, og menneskene som er bosatt i området krenkes på forferdelige måter hver eneste dag, forteller Lerdahl.

I løpet av konserten vil det også bli videooverføring fra en palestinsk flyktningeleir i Libanon der musiker Hildegunn Øiseth og Venke Aarethun fra vennskapsforeningen Trondheim – Ramallah deltar.

– Dette er et eksempel på kulturutveksling som har blitt drevet i mange år i Trondheim kommune, og som har gitt mange former for samarbeid og dialogarbeid med utgangspunkt i vennskapsby-ordningen, forteller kapellanen.

Fotball for Palestina

I går åpnet også en fotoutstilling av billedkunstner Brynhild Bye-Tiller.

Utstillingen består av to bildeserier.

Den ene heter «Situasjonen på bakken», og er montert på steinheller på Torget.

Den andre heter «Bortekamp» og består av ni store portretter, i portrommet på kirka.

Fra «Ramallah Series». Foto: Brynhild Bye-Tiller.

Bye-Tiller er selv gammel fotballspiller, og da hun fant ut at Palestina hadde et landslag for kvinner fikk hun en ide til det som etterhvert skulle bli til et flerårig prosjekt i serien «Trondheim – Ramallah».

– Jeg ønsket å fange kvinners hverdagsliv og å bryte ned stereotypier og oppfatninger om arabiske kvinner. Fotball er internasjonal, og i dette prosjektet har jeg villet vise at den også er en viktig del av å mestre hverdagen i et konfliktfylt område, sier Tiller.

Det startet med en prosjektsøknad til Trondheim kommune med utgangspunkt i en ide om å bo hjemme hos en palestinsk familie for å lage en dokumentar.

Hvorfor et kunstprosjekt om fotball  – fra Palestina?

– Fotball er et sted jeg kunne møte arabiske kvinner og komme tett på deres hverdag og fotballaktiviteter.

Noen av bildene til fotograf Brynhild Bye-Tiller er utstilt på Torvet i Trondheim og befinner seg bokstavelig talt i bakken, mellom brosteinene. Foto: Brynhild Bye-Tiller

Bye-Tiller innrømmer at hun var naiv i starten og hadde mange fordommer.

– Jeg ønsket å utfordre meg selv. Hovedsamarbeidspartneren i prosjektet hadde et fotballag med spillere som gjorde det veldig bra. De er pionerer og forbilder for nye generasjoner med unge jenter som spiller, sier hun.

Utstillingen viser portretter av noen av fotballspillerne.

–Fotball er bevegelse, og som fotograf er jeg opptatt av bevegelse. Både i den tredimensjonale komposisjonen foran kameraet, men også hvordan jeg som fotograf beveger meg, forteller Brynhild Bye-Tiller.

Hun ble invitert med på kulturdugnaden av Eli Wæhre i Palestinakomiteen Trøndelag.

Omfattende artistliste

Moddi, Trondheimsolistene, Dalakopa, Henning Sommerro, Eirik Hegdahl og Oscar Grönberg, Sharaka Ensemble, Lars Bremnes, Marthe Valle, Nizar Rohana, Thomas Gælok, Nidarosdomens Guttekor og Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening deltar alle på onsdagens støttekonsert i Nidarosdomen kl 20.00.

Ifølge arrangørene bak kulturdugnaden har det vært lett å skaffe artister og andre bidragsytere til onsdagens støttekonsert.

– Ingen av artistene vi spurte var vanskelige å be, og mange av dem har selv vært der og opplevd situsjonen i Palestina på nært hold, forteller Lerdahl.

I tillegg får konserten besøk av Amany Abu Awad, en ung kvinne fra Betlehem, som for tiden arbeider ved verdenskontoret til KFUK i Geneve.

– Det handler om det daglige brød for palestinerne, og en evig kamp for tilværelsen bokstavelig talt, avslutter Beate Lerdahl.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre