Kari Aahlberg er oppriktig lei seg, fortvilet – og oppgitt.

Som daglig leder i Frelsesarmeens rusomsorg og Hveita Dagsenter er hun daglig i kontakt med bostedsløse og rusmiddelavhengige som søker seg til Herberget når kvelden kommer.

I går kom nyheten om at tilbudet ikke får leve videre fra neste år.

–Det er en sårbar gruppe som nå mister et livsviktig tilbud. Rusmiddelavhengige uten fast bolig har ikke andre steder å dra til når det virkelig er akutt, forteller hun.

Kari Aahlberg er fortvilet og oppgitt over at overnattingstilbudet i Hveita legges ned.

Vi møter henne på Hveita Dagsenter, et steinkast unna fagstaben til rådmannen i Trondheim kommune. Hun viser oss rundt på Herberget, byr på kaffe og tar seg tid til en samtale. Slik brukerne også bemøtes når de kommer hit ved åpningstid klokka åtte på kvelden.

– Mange kommer når vi åpner. Her får de en seng å sove i, og ikke minst blir de møtt med omsorg og verdighet. Vi i Frelsesarmeen er opptatt av å møte mennesker med respekt og kjærlighet og det får de her, sier hun.

Tilbudet i 2. etasje på senteret har plass til 16 personer. Tilbudet slik det drives idag har eksistert siden 2012 og til sammen er det sju ansatte som jobber i ulik turnus for å møte brukerne med den kvaliteten som er her idag.

– Vi lager alltid et varmt måltid på kveldene, da blir det en roligere atmosfære, sier Aahlberg.

Image with visual paralax effect

Hun vet hva hun snakker om etter tre år i jobben. Mange situasjoner har det vært, men det er sjelden bråk. Brukerne som kommer hit lærer seg fort å vise respekt tilbake. Og trygghet er helt avgjørende.

-De vet at hvis de ikke har oss, da har de jo ingen, sier Aahlberg og uttrykker bekymring på vegne av alle brukerne av tilbudet.

– Vi blir jo egentlig de stemmeløses stemme vi, vi fremsnakker deres sak, støtter dem og ser mennesket bak rusen – det er jo det vi i Frelsesarmeen er så gode på. Hvem skal snakke deres sak nå?

Som Trondheim24 skrev om igår, ble overnattingstilbudet for denne gruppen i høst lagt ut på anbud. Frelsesarmeen var de eneste som leverte et tilbud til kommunen. Men tilbudet ble ikke godtatt på grunn av prisen og nå er anbudsprosessen avlyst – på grunn av manglende konkurranse.

Alternativet er å være ute og fryse
En av dem som har tilbragt natta på Herberget er Roger (43). Han sitter på Dagsenteret og spiser suppe når vi spør om hva tilbudet betyr for han.

– Det er godt å komme hit, særlig når det er krise. Herberget er bare helt enestående, sier Roger og kikker bort på Kari.

Image with visual paralax effect

– De som kommer hit er ofte rusa og slitne og kan ha vanskeligheter med å stå på beina. Noen blir fulgt av kompiser og andre kjente for å finne fram. Lade blir for langt unna. Da er også beliggnheten i sentrum helt avgjørende

Roger slurper i seg suppa i rolig tempo.

-Nå blir jo alternativet å være ute og fryse, sier han tankefullt.

Han innrømmer at han ikke helt vet hva han skal gjøre noe, men er glad for at Dagsenteret fortsatt vil eksistere.

– Vi har nå begynt å forberede en nedleggelse av overnattingstilbudet, og synes dette er tøft for personalgruppa vår.

Som en konsekvens av dette vil de som kommer til Hveita på nattestid møte stengte dører fra 1.mars neste år.

– Jeg synes det er så synd, det gjør vondt i magen. Omsorg og kjærlighet kan ikke måles i kroner og øre, avslutter Kari Aahlberg ved Frelsesarmeens Rusomsorg.

PS. Det har tidligere vært politisk flertall for å opprettholde et krisetilbud i Midtbyen og kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) har bedt om en politisk orientering etter at forhandlingene mellom Frelsesarmeen og kommunen har brutt sammen.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre