Vaffelrobot overbeviste ikke helt: – I Høyre steker vi vaflene på gammelmåten

Nyheter: Høyre-duo imponert av lokal innovasjon på Makers Faire på Solsiden.

En opplagt utenriksminister Børge Brende var lørdag i Trondheim for å drive valgkamp. Etter et skolebesøk på Stavne og kaffe på Starbucks fikk Brende og 2. kandidat for Sør Trøndelag Høyre Mari Holm Lønseth en omvisning på oppfinnermessen Makers Faire på Solsiden.

Der gikk ikke alt gikk helt på skinner.

-Hva foregår her, spurte en nysgjerrig utenriksminister og stoppet opp ved en stand hvor det luktet nystekte vafler.

-Om vi får innretningen til å fungere som den skal kan vi etterhvert by på robot-stekte vafler, forklarte en smilende representant for Omega verksted, som er en forening for elektronikk- og hobbyinteresserte studenter ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

-Høyre lager enn så lenge vafler på «gamle-måten» men budskapet er fremtidsrettet, forklarte Høyre-duoen lattermildt før de ruslet opp til partiets valgbod i Kongens gate.

Høyre-duoen likte det de så på Solsiden:

-Det er blant disse mange av fremtidens arbeidsplasser vil skapes. Utfordringen blir å koble teknologigründere med gode idéer og vekstambisjoner opp mot risikovillig kapital. Det er også derfor regjeringen har gått inn for skattefradrag på investeringer i oppstartselskaper, forteller Brende.

LEKEN UTENRIKSMINISTER: Børge Brende var blant annet innom standen til selskapet Nordic Semiconductor. Selskapet som har sine røtter fra NTNU har i dag flere hundre ansatte verden over.

Teknologigrundere

Bystyrerepresentanten Lønseth som fra høsten mest sannsynlig blir å finne på Stortinget var enig med sin partikollega.

-I teknologihovedstaden Trondheim har vi flere eksempler på små grunderbedrifter som med de rette investorene har vokst seg store både nasjonalt og internasjonalt. Både grundere og kapital må stimuleres til å tenke langsiktig,

Ett av selskapene som har sine røtter fra NTNU og som i dag er verdensledende på sitt felt er Nordic Semiconductor. Selskapet har i dag flere hundre ansatte i over 40 land og leverte i fjor rekordhøye inntekter.

Selskapet hadde også stand under helgens oppfinnermesse Makers Faire. Her fikk Brende og Lønseth høre mer om teknologien som i dag brukes i blant annet tastatur, mus og spillkonsoller verden over.

-Utrolig spennende, sa en imponert Brende som sammen med Lønseth benyttet anledningen til å teste ut teknologien i praksis i form av et kappløp med fjernstyrte biler.

For også en travel utenriksminister kan leke seg litt innimellom.

-Haha, helt klart. Slike ting får frem guttungen i meg, smilte Brende.

Innovasjonslyst

Og nettop læring gjennom lek er en viktig del av den verdensomspennende oppfinnerfestivalen Maker Faire (skaperfestival) som ble arrangert for første gang i California i 2006.

Også under helgens messe i Trondheim krydde det av små og store teknologientusiaster.

-Skal vi klare å skape flere teknologibaserte jobber her til lands er det viktig at lærelysten og innovasjonslysten blir vekket så tidlig som mulig. Da er det viktig at teknologien blir gjort tilgjengelig og spennende slik vi ser flere eksempler av her på Solsiden, forklarte Lønseth.

Både hun og Brende mente derfor det var viktig at man fortsatte å vektlegge entreprenørskap og innovasjon i skolen.

-Her er det allerede blir gjort mye, men i fremtidens skole vil  dette være enda viktigere. Derfor trenger vi politikere som forstår at grunnlaget for nye grunderbedrifter og arbeidsplasser faktisk legges allerede i skolen, forklarte Lønseth.

Grundere

-I et intervju med Trondheim24 tidligere i sommer uttalte Venstre-leder Trine Skei Grande at Høyre og AP trives godt med størst mulig enheter i næringslivet. Hvordan rimer dette overens med fremsnakkingen av små grunderbedrifter Børge Brende?

-Trine har rett i at de små grunderbedriftene trenger gode insentiver for å kunne vokse. Det er Høyre også enig i. Norge trenger både de store børslokomotivene, de mellomstore bedriftene og de små grunderselskapene. Et variert, robust næringsliv og fremtidsrettet næringsliv er viktig.